Teltház az integrált játszótéren

A Bárczi és a Kazinczy Iskola gyermekei közösen játszanak azon a játszótéren, amint augusztus végén avattak fel a Szabadság téren. A modern eszközökkel felszerelt közösségi tér a Rotary Klub Nyíregyháza kezdeményezésére jött létre. 2015-ben vetődött fel a szervezetnél az ötlet, szükség lenne egy olyan speciális és egyedülálló játszótérre, ahol fogyatékkal élő és egészséges gyerekek közösen szórakozhatnának, elősegítve ezzel az elfogadás kialakulását. Június közepén a világelnök látogatásakor helyezték el Nyíregyháza belvárosában a játszótér alapkövét. A több mint 10 millió forintos parkot augusztus végén vették birtokukba a gyerekek. Azóta szinte csak éjszaka van leállás, napközben gyermekek kacagásától hangos a tér.

 

Játszótér, amely elfogadásra nevel

 

A játszótér pedagógiai szempontból is jó a gyerekeknek, hiszen itt megtapasztalhatják azt, hogy vannak olyan fiatalok, akik valamiben különböznek az átlagosaktól. A fogyatékkal élők pedig ugyanúgy játszhatnak, mint az egészséges társaik.

 

Egy hely, ahol mindenki tud játszani

 

Siktáné Aczél Zsuzsanna, gyógypedagógus elmondta, nagyon fontos a fogyatékkal élő gyerekek számára, hogy elérhetőek a játékok. A pedagógus hozzátette, nagyon gyermek,- és emberbarát ez a játszótér, hiszen itt speciális hinta, csúszdák és egyéb, fejlesztést szolgáló eszközök állnak a gyerekek rendelkezésére.

 

Összefogás eredménye a park

 

A speciális játszótér a Rotary Klub és Nyíregyháza Önkormányzata összefogásával valósult meg. Az építkezés során a város vállalta, hogy elhelyezi a játszópark kialakításához szükséges elemeket, a kivitelezési munkálatokkal pedig a NYÍRVV Nonprofit Kft-t bízták meg. A speciális elemeket alvállalkozók segítségével építették be. A játszótéren ütéscsillapítók, sétányok és egyéb biztonsági elemek gondoskodnak a gyerekek biztonságáról. Az öntözőrendszer és az új gyepszőnyeg kialakításához a forrást szintén a város biztosította, és a játszótér állagmegóvása is önkormányzati feladat marad. Az augusztusban átadott egyedülálló parkot sok gyerek használja.

 

Beváltotta a hozzá fűzött reményeket

 

Pták István, a Rotary Klub Nyíregyháza korábbi elnöke azt mondta, a játszótér beváltotta a hozzá fűzött reményeket, mert a hét minden napján és hétvégén is gyakorlatilag telt házzal működik.

A közösségi téren a speciális eszközöknek köszönhetően a gyerekek még a hamarosan beköszönő hűvösebb évszakokban is biztonságosan tölthetik szabadidejük egy részét.

ME.

(Fotó: internet)