Magyar Ápolók Napja
Február 19-e a Magyar Ápolók Napja. Ebből az alkalomból rendeztek ünnepséget a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház dolgozóinak a Megyeházán. Az eseményen huszonöt ápoló kiemelkedő munkáját ismerték el.

A Magyar Országgyűlés 2014-ben megerősítette és határozatával elfogadta azt, hogy Kossuth Zsuzsanna, a magyar ápolóképzés nagy alakjának születésnapján emlékezzenek meg minden évben az ápolókról. A kétszáz éve, 1817. február 19-én született Kossuth Zsuzsanna Magyarország első főápolónője volt, aki az 1848/49-es eseményeknél megszervezte a sérültek ellátását. Ápolói hitvallását a következőkben fogalmazta meg: „Egy legyen bennünk az akarat, felkeresni a szenvedést, s enyhíteni azt.” A Magyar Ápolók Napja mára az egészségügyben dolgozók egyik legkiemelkedőbb eseménye. Ilyenkor a betegágyaknál szolgálatot teljesítők munkáját ismerik el.

 

Megköszönni az ápolók munkáját

 

Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza Megyei Jogú Város polgármestere az ünnepségen azt mondta, minden szempontból fontos, hogy megtartsuk ezt az ünnepet, hiszen hivatalos keretek között ezen a napon van lehetőség az ápolók munkájának elismerésére. A polgármester hozzátette, nem csak ezen a napon kell köszönetet mondani, hanem a többin is.

 

Nélkülük megáll az élet

 

Ápolók nélkül nem létezik gyógyítás. Az orvosokkal együtt olyan csapatot alkotnak, amely sikerre vihet egy-egy esetet. Hiába áll egy jól felkészült orvos a műtőasztal mellé, ha nincs mellette olyan egészségügyi dolgozó, aki segítené őt.

További képekért kattintson a fotóra!

Dr. Adorján Gusztáv, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház főigazgatója kifejtette, az egészségügyi szakdolgozók annak az egészségügyi gépezetnek azon láncszemei, akik nélkül megáll az egészségügy. Hozzátette, azt a munkát, amit az ápolók végeznek nap, mint nap, azt a társadalomnak és az orvosoknak is meg kell köszönni.

 

3 ezer ápoló a megyében

 

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórházban 3 ezer ápoló, a Jósa András Oktatókórházban pedig 1800 ápoló dolgozik. Ők nagyban meghatározhatják a kórházak arculatát, hiszen a betegek velük találkoznak a legtöbbet.

Nagy Géza, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház ápolási igazgatója elmondta, az ápolás szolgálat. Elmagyarázta, a beteg ember megváltozott tudattal kerül be az intézménybe, ahol egy teljesen új környezet fogadja új emberekkel, amelyben kiszolgáltatott lesz. Az ápoló ekkor is segíteni tudja a bajba jutott embert.

Ress Andrea 30 éve dolgozik ápolóként Nyíregyházán, a Sürgősségi Betegellátó Osztályon. Munkáját felettesei szerint örömmel, szeretettel és nagy odaadással végzi. Szakmai tudását és emberségét a Magyar Ápolók Napján kitüntetéssel díjazták. Hivatásáról azt mondta, nehéz pályának tartja, de úgy gondolja, aki mégis emellett dönt, az élvezettel és szeretettel végzi a dolgát. Ress Andrea hozzátette, a díjról azt gondolja, nem egyedül érdemelte ki, hanem azzal a csapattal, amelyik mögötte állt a mindennapokban.

 

25 ápoló részesült kitüntetésben

 

A Magyar Ápolók Napján a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház 25 ápolójának munkáját ismerték el. Ők azok, akik példakánt állhatnak a jövő ápoló generációja előtt, hiszen szakmai tudásukról és empátiájukról adnak tanúbizonyságot minden nap betegágyak mellett.

A kitüntetettek névsora:
Bacsó Béláné, Baksa János, Balogh Béla, Balsáné Berta Erzsébet, Barnai Istvánné, Bor József, Csizmadia Pálné, Dr. Horváth Gézáné, Gacsályi Károlyné, Gere Istvánné, Gyüre Lászlóné, Kériné Csáki Ágota, Leskóné Kiss Éva, Meleg Mihályné, Muskóczki Edit, Nagy Hilda, Páll Jánosné, Petris Zsuzsanna, Rebák Anita, Ress Andrea, Sarkady Diána Sára, Siposné Cziránku Katalin, Szabó Józsefné, Szikszai Györgyné, Vass Lucia Magdolna.

ME.

(Fotó: Szarka Lajos)