Telt házas esték heteken át

A Balfácánt vacsorára! címû bohózat ma esti elõadásával véget ér az idei Szabadtéri Színpad programsorozata. A zenés, szórakoztató elõadásokon olyan mûvészek csaltak mosolyt a nézõk arcára az elmúlt hetek során, mint Koltai Róbert, Stohl András, Oszvald Marika, Benedek Miklós és Szabó Kimmel Tamás...

Egy kis mérlegkészítésre, „jövőbe” tekintésre kértük Kirják Róbertet, az előadásokat szervező Móricz Zsigmond Színház ügyvezető igazgatóját.

– Az eredeti tervek szerint júniusban kezdődött volna a Szabadtéri Színpad felújítása, februárban azonban kiderült, mégiscsak megtarthatjuk az előadásokat, mivel az átalakítási munkálatokra néhány hónappal később kerül sor – nyilatkozta lapunknak az ország legfiatalabb színi direktora. – Bár kevesebb idő állt rendelkezésünkre, sikerült igazán színvonalas előadásokat leegyeztetnünk. A darabválasztáskor a fő szempontunk a szórakoztatás volt. Kőszínház esetében bátrabban tűzünk műsorra komolyabb témájú alkotásokat is, szabadtérre azonban a könnyedebbek kívánkoznak.

 

AZ IDŐJÁRÁS IS KEGYES VOLT

 

Mint Kirják Róberttől megtudtuk, a telt házas esték közül több alkalommal a pótszékekre is elfogytak a jegyek, vagyis: „telt házas estékkel búcsúztunk a régi Szabadtéri Színpadtól”. A Balfácánt vacsorára! című bohózat eredetileg a VIDOR Fesztivál jelöltjei között szerepelt, de nem akartak a Nagyszínpadra ugyanazon intézménytől – ebben az esetben a székesfehérvári Vörösmarty Színháztól – két produkciót is meghívni a VIDOR Seregszemlére, így került a Szabadtéri Színpad programjába. Az időjárás egyetlen alkalommal sem akadályozta a produkciók lebonyolítását, jóllehet A régi nyár című operett első felvonása alatt még kérdéses volt, hogy a közelgő viharfelhő tönkreteszi-e az előadást.
– A jövő nyárra teljesen megújuló Szabadtéri Színpadon már fedett zenekari árokkal várjuk a közönséget – nyilatkozta a színház ügyvezetõ igazgatója, majd hozzátette – májusra befejeződnek a munkálatok, június végén pedig kezdõdhet a következõ nyári szabadtéri programsorozat. – Az átalakítás során igyekeztünk levonni az elmúlt évtizedek tanulságait. A színészöltözők és kiszolgálóhelyiségek korszerűsítése mellett új raktárak is épülnek, amire azért van szükség, mert eddig a díszletek ki voltak téve az időjárás viszontagságainak. Jövőre a produkciókat sokkal jobb körülmények között tudjuk már vendégül látni – részletezte.


Kirják Róbert

 

BŐVÜL A NÉZŐTÉR

 

Kirják Róbert azt is elárulta, hogy a jelenlegi nézőtér befogadóképessége mintegy 100 férőhellyel fog megnövekedni, s ehhez mérten jelentősen bővítik és „besüllyesztik” a szociális blokkokat a nézőtér alá. A büféket szintén átalakítják, valamint továbbra is csak az elõadások idején fogadják majd a vendégeket. Ugyancsak a Szabadtéri Színpad közelében lakókra való tekintettel az új nézőteret hangterelő és zajcsökkentő falakkal látják el. – Egyedül a Rózsakertet igyekszünk változatlan állapotban hagyni, amely az évek során szinte egybeforrt a Szabadtéri Színpad nevével – nyilatkozta lapunknak a színházigazgató.


(Szerző: Sz. Kántor Éva)

(Ajánlókép: vorosmartyszinhaz.hu)