Telt ház az átmeneti otthonban

A több mint 15 éves Családok Átmeneti Otthona egy éve a megnövekedett igényekhez igazíthatta a segítő szolgálatát, hiszen egy uniós pályázat segítségével új házat építhettek a Rezeda utcán.
Laborczi Géza, az Oltalom Szeretetszolgálat intézményvezetője elmondta, az új épület 380 millió forintba került. A beruházással a cél az volt, hogy a korábbi Csillag utcai házat kiváltsák, és új lendületet kapjon a segítő szolgálat.

A 40 férőhelyes intézményben jelenleg 43-an találnak menedéket, 13 család 30 gyerekkel. Az átmeneti otthonban családias elhelyezést tudnak biztosítani a krízishelyzetben lévőknek.

 

MAXIMUM MÁSFÉL ÉVET TÖLTHETNEK A HÁZBAN

 

Kemenes Erika részlegvezető arról számolt be, hogy a leggyakrabban lakhatási problémákkal jelentkeznek a családok a gyerekeikkel, de nem ritka a családon belüli erőszak miatti kérelem is. Emellett a várandós kismamáknak is tudnak segíteni. A beköltözés feltétele az érvényes tüdőszűrő engedély és a gyerekek fertőzésmentességét igazoló orvosi papír.

Az intézményben minden családnak saját szobája van, létszámtól függően különböző alapterülettel. Emellett jól felszerelt, korszerű konyhák és társalgók biztosítják az otthonosságot. A jövedelemmel rendelkezők térítési díjat fizetnek, ami a bevételük maximum 25 százaléka lehet. Ők a lakhatáson túl teljesen önellátóak, de ha elfogy a pénzük, ellátást is kaphatnak. A Családok Átmeneti Otthonában maximum másfél évig maradhat egy család. Ha közben sem rendeződik a lakhatás, akkor segítenek egy másik, hasonló intézményben elhelyezni őket. Természetesen senkit nem tesznek utcára.

Szoboszlai Tibor