Telt ház a Kormányablakban

Hétfő délelőtt hatalmas tömeg várakozott a Kormányablakban. A legtöbben a január elsején életbe lépett változások miatt érkeztek. Ügyintézésüket direkt az új évre tervezték, amikor az okmányok többségéért már nem kell fizetni. Január elsejétől vezették be azt az újfajta személyazonosító okmányt, amely négy fő funkciót lát el és a hagyományos kártyákat váltja ki. Ez a személyazonosító igazolvány, a TAJ kártya, a lakcímkártya és az adóazonosító igazolvány. De emellett van egy nagyon fontos funkciója is, hiszen abban az esetben, ha azt igényli az ügyfél, és olyan eljárásban vesz részt, ahol ez lehetséges, akkor elektronikus aláírás megvalósítására is alkalmas. A személyi igazolvány, a lakcímkártya, a diák- és pedagógusigazolvány, az első vezetői engedély mellett az E-SZIG is ingyenesen igényelhető január elsejétől.

 

Névváltozás miatt ingyenes az okmánycsere

 

Ha valaki családnévváltozás miatt kér új papírokat, annak az útlevélért sem kell fizetni.
Antal Mónika neve megváltozott, így minden okmányát ki kell cserélni. Nagyon örül annak, hogy ezért nem kell fizetni, hiszen így sok pénzt megtakaríthat.

További képekért kattintson a fotóra!

Az év első munkanapja óta hatalmas forgalmat bonyolítanak le az ügyintézők, az ügyfeleket tömeg várja. Sokan a díjmentesség miatt szeretnék elkészíttetni okmányaikat.

Dr. Galambos Ildikó, a Nyíregyházi Járási Hivatal vezetője azt tapasztalta, negyedike óta a Kormányablakok ügyfélforgalma rendkívül megnőtt, a legtöbben a személyi okmányokat újítják meg. A hivatalvezető hozzátette, olyan iratokat igényelnek sokan, amelyeknek az igazgatási szolgáltatási díját ettől az évtől eltörölték. Dr. Galambos Ildikó kifejtette, az ügyfelek körülbelül ötven százaléka olyan, akinek már ténylegesen lejárt az okmánya, a másik ötven százalék pedig ki szeretné használni az ingyenességet és szeretne azoknak a funkcióknak a birtokába jutni, amit az új E-SZIG tud.

 

Családoknak kedvezményes útlevél

 

Útlevelet továbbra is díjkötelesen igényelhetnek azok, akik utazni szeretnének. Nem kell fizetni érte akkor, ha valakinek új családnév miatt szükséges az új úti okmány, vagy ha az előzőt ellopták. A két-, illetve a háromgyermekes családok pedig csökkentett díjért kaphatják meg az útlevelet.
Ha bármelyik személyi okmányt ellopják, cseréjük január elsejétől szintén ingyenes. A magánszemélyek térítésmentesen kérhetik ki erkölcsi bizonyítványukat évente négy alkalommal, a mozgáskorlátozottak parkolási igazolványának cseréjéért sem kell már fizetni, de a mezőgazdasági és erdészeti gépkezelői jogosítvány is térítésmentessé vált.

M. E.

(Fotó: Szarka Lajos)