Teljessé válhat a nyugati elkerülő út

A nyíregyházi nyugati elkerülő két szakasza készült el eddig. Az első 2013 novemberétől 2014 októberéig épült meg az M3-as autópályától a Kálmánházi útig, összesen 2,2 kilométeren. A második ütemben a Kálmánházi utat a Tiszavasvári úttal kötötték össze, amely további 4,5 km-t jelentett, ezzel Nyíregyháza Nyugati Ipari Parkját is bekötötték az országos autópálya-hálózatába.

 

Teljes elkerülő

 

A tervek szerint hamarosan folytatódnak a munkálatok, az eddig elkészült szakaszokat Nyírszőlősig hosszabbítják meg, így teljessé válhat a város nyugati elkerülését biztosító út. A közel 8 kilométeres, kétszer egy sávos út új nyomvonalon jön létre 12 méteres koronaszélességgel, 3,5 méteres sávszélességgel, 2,5 méteres padkaszélességgel. 

– Egy 7,7 km-es szakasz van még hátra, amely a 36-os számú főutat köti majd össze a Nyírszőlősi úttal. Ennek érdekessége, hogy ez fogja keresztezni a Budapest-Miskolc-Szerencs-Nyíregyháza vasútvonalat is, úgyhogy egy komolyabb csomópontra is szükség lesz hozzá – emelte ki Loppert Dániel, a NIF kommunikációs igazgatója.

 

Hamarosan kezdődhet

 

Az engedélyezési terv és az építési engedély már rendelkezésre áll. A mérnökkiválasztás is folyamatban van. Amennyiben a kivitelezőt még idén sikerül kiválasztani, akkor a munkálatokkal előreláthatólag 2020 első negyedévére készülnének el. Az építkezés kizárólag hazai forrás felhasználásával valósul meg.

Piszár Tünde