Teljes kapacitással üzemel a Volánbusz Zrt. új, korszerű telephelye Nyíregyházán

Nyíregyháza közlekedési infrastruktúrája jelentős mérföldkövéhez érkezett, amikor tavaly átadták a Volánbusz új, korszerű telephelyét, egy sikeres önkormányzati projekt következtében. A korábbi, Korányi utcai bázis átköltözése a modern CNG-töltőállomás közvetlen közelébe, a Tiszavasvári útra hozzájárult a város közösségi közlekedésének modernizációjához, valamint az innovatív és környezetbarát megoldások alkalmazásához. Az immár teljesen átköltözött telephely teljes kapacitással üzemel.

A Volánbusz Zrt.-hez még 2018-ban 41 darab új CNG meghajtású, azaz sűrített földgázzal üzemelő autóbusz került az uniós, önkormányzati program keretében. Az új járművek beszerzését követően prioritássá vált a megfelelő infrastruktúra kiépítése és karbantartása, amelyhez egy modern, speciális igényeket kielégítő autóbusz-telephely létesült. Az Európai Unió támogatásával megvalósult több mint 8 milliárd forintos projektnek köszönhetően környezetbarát és zajkibocsátásban is kedvezőbb járművek közlekednek a városban.

Biztos technikai háttér

Az új telephely a szükséges technikai hátteret biztosítja az autóbuszok javításához és karbantartásához, figyelembe véve a CNG technológia speciális igényeit. A létesítmény rendelkezik a szükséges felszerelésekkel és infrastruktúrával a sűrített földgázzal működő járművek szakszerű kezeléséhez és szervizeléséhez. A jól felszerelt műhelyekben a szakemberek rendelkezésére állnak azok az eszközök, gépek és informatikai rendszerek, amelyek segítik őket a feladatok gyors és precíz végrehajtásában. A telephely tervezése során kiemelt figyelmet fordítottak arra, hogy a dolgozók kényelmét és hatékonyságát szem előtt tartva alakítsák ki a munkaterületeket, biztosítva ezáltal a zavartalan munkát.

Biztonságos munkakörnyezet

A telephely korszerű szellőzési és tűzvédelmi rendszerekkel van ellátva, hogy biztonságos környezetet biztosítson. Például minden egyes műhelycsarnok speciális gázérzékelővel van felszerelve, amely jelzi az esetleges gázszivárgást és leállítja a műhely működését a gázrobbanás megakadályozása érdekében. A bázison található saját, emeletes alkatrészraktár kiemelkedő fontosságú az autóbusz-szerelők munkájához, a raktár ugyanis széles választékban kínál alkatrészeket és felszereléseket, amelyekhez a szerelők gyorsan és könnyen hozzáférhetnek, ami javítja a munkafolyamatok hatékonyságát és lerövidíti a javítási időket.

Környezettudatos anyaghasználat

A környezettudatosság jegyében a bázison teljesen zárt rendszerben történik az olaj feltöltése és a használt olaj leeresztése. Ez azt jelenti, hogy az olajkezelési folyamatok során minden lépésben gondoskodnak arról, hogy az olaj ne jusson a környezetbe. Az olaj feltöltése során speciális olajkimérő pisztolyokat használnak, amelyek pontosan adagolják a szükséges olajat az autóbuszokba, elkerülve ezzel a túlzott olajfogyasztást és az esetleges környezetszennyezést. A telep innovatív megoldásai a város közösségi közlekedésének magasabb színvonalát szolgálják.

Csökkent a belváros zaj- és légszennyezése

„A nyíregyházi városi közlekedési járműpark fele sűrített földgázzal működő autóbuszokból áll, mellettük pedig dízelüzemű autóbuszokat is üzemeltetünk. A sűrített földgázzal működő járműveknek jelentős előnyei vannak a hagyományos üzemanyaggal működő autóbuszokhoz képest: nagymértékű szén-dioxid-kibocsátás-csökkenést eredményeznek, a nitrogén-oxid értékek közel nulla szinten vannak, nem termelnek látható füstöt, és a zajszintjük is jóval alacsonyabb. A telephelyünkön egy speciális műhely áll rendelkezésre a földgázüzemű autóbuszok javítására és karbantartására” – mondta Demeter Miklós, a nyíregyházi Volánbusz Zrt. járműfenntartási üzemvezetője.

Tankolás, mosás, szervizelés egy helyen

Az egykori Vay Ádám Laktanya területén található korszerű telephely részét képezi a többszintes iroda- és portaépület, javítócsarnok, manipulációs tér, autóbusz-parkoló, hulladéktároló, üzemanyagtöltő állomás és a különböző kiszolgálóegységek. A 44.000 négyzetméteres területen felépített modern infrastruktúra a közlekedési vállalat hatékony működését segíti elő. A beruházás eredményeként egy teljes körű járműfenntartói telephely jött létre, azaz az autóbuszok tankolása, mosása, szervizelése is egy helyen történik, a szolgáltatások köréhez a későbbiekben a járművek műszaki vizsgáztatását is felveszi a társaság.

Több fejlesztés is megvalósult

A nyíregyházi önkormányzat és a Volánbusz Zrt. közös erőfeszítései révén több jelentős fejlesztés is valósult a helyi közösségi közlekedés terén az elmúlt években, az új CNG autóbuszok bevezetése és a CNG töltőállomás létrehozása mellett az igényvezérelt közlekedési rendszer fokozatos bevezetése is zajlik. „Az elmúlt években a nyíregyházi önkormányzat és a Volánbusz Zrt. együttműködésének eredményeként számos fejlesztést hajtottunk végre a helyi közösségi közlekedés területén. Ilyen például a 41 darab CNG autóbusz üzembe helyezése és a CNG töltőállomás létesítése, valamint az új vonalhálózat menetrendjének kialakítása. Emellett újragondoltuk a díjszabási rendszert, és folyamatban van az igényvezérelt közlekedési rendszer alapjainak megvalósítása is. Fontos megemlíteni, hogy az éjszakai járatok egy része már igényvezérelt rendszer szerint közlekedik” – hangsúlyozta Kató József, a nyíregyházi Volánbusz Zrt. forgalmi üzemvezetője.

A forgalomirányítást is fejlesztették

A forgalmi üzemvezető hangsúlyozta, a forgalomirányítás területén is jelentős előrelépés történt, ami nagy segítséget jelent az üzemzavarok kezelése, megoldása során. Ide tartozik a műszaki diszpécser szolgálat működtetése is, amely az ad hoc feladatok megoldásában nyújt szintén nagy segítséget. A nagyszabású projekt eredményeként Nyíregyháza sokkal hatékonyabban és fenntarthatóbban képes működtetni közösségi közlekedését, ami hosszú távon a város lakóinak és környezetének javát szolgálja.