Téli gépszemlék

 

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Igazgatósága minden évben felkészíti az eszközeit a téli védekezésre. Ilyenkor a hét mérnökség összes járművét tételesen megnézik és kipróbálják. A téli időszak zökkenőmentes lebonyolításához elengedhetetlen az erőforrások, az anyagok, a gépek és az információs rendszer biztosítása, de a téli útüzemeltetésre a felkészülés szinte egész éves feladat. November 10-ig elvégzendő az úthálózat előkészítése, például kátyúzás, a fagyveszélyes helyek jelölése, hóvédművek kihelyezése és szóróanyagok beszerzése. Ezen kívül intézkedési tervet is készítenek, ennek megfelelően végzik a dolgozók a munkát. A téli szolgálat november 10-től március 15-ig tart. A megyében 2262 km úthálózaton történik a téli és a nyári tevékenység is. Ehhez összesen 54 univerzális gép áll rendelkezésre és 250 fő kezelő személyzet.

 

8500 tonna só a raktárakban

 


– Nyíregyháza vonatkozásában, a város nagykörútján kívül eső minden országos közút a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kezelésébe tartozik. A nagykörúton belüli útszakaszok a NYÍRVV Nonprofit Kft. kezelésébe tartoznak, tehát azokon a szakaszokon ők végzik a síkosságmentesítést, a nagykörúton és az onnan kivezető részeken pedig a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kollégai, munkatársai. Ez vonatkozik minden főútra, a 36-os, 38-as, 4-es, 41-es főutakra és természetesen az összes hozzá kapcsolódó országos közútra –
mondta el Csapó László, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. megyei igazgatója.

8500 tonna só található jelenleg a raktárakban, amely elegendő a teljes téli időszakra. Négy készenléti fokozatot különböztetnek meg a hőmérséklet és a csapadék mennyiségétől függően. Az autósoktól azt kérik, hogy rendkívüli időjárási viszonyok idején vegyék figyelembe az előrejelzéseket, mérlegeljék az utazás szükségességét, tankolják tele gépjárművüket és helyezzenek el benne lapátot, vontatókötelet, meleg ruhát ételt és italt. Továbbá felhívják a figyelmet arra, hogy ne akadályozzák az útfenntartó járművek munkáját útkezelés közben.


Kanócz Rita