Téli felkészültség – Harmincöt géppel várja a hóesést a NYÍRVV
Fotó: Archív, Szarka Lajos

Hat vezér- és huszonkilenc kisebb kiegészítő géppel felkészült a városüzemeltetési társaság a hószolgálatra. Nyíregyháza útjait hét kategóriába sorolja a NYÍRVV, első körben a tömegközlekedési útvonalakat teszik járhatóvá, majd sorban a többit. Mivel még nincs hóesés, különböző út- és zöldterület-fenntartási feladatokat látnak el a gépekkel a város különböző pontjain.

 

A téli feladatok között a hószolgálat kap a legnagyobb prioritást a Nyíregyházi Városüzemeltető és Vagyonkezelő Nonprofit Kft.-nél. A téli időjárásra már felkészült a társaság, a hószolgálat klasszikus értelemben november 15-től kezdődik. Az előkészületek közé tartozik az anyagbiztosítás és a gépek felkészítése, valamint ellenőrzése. Ez az időszak egészen március közepéig tart. A már megszokott hószemle a sajtó számára az idei évben a koronavírus-járvány miatt elmaradt, de ettől függetlenül az előkészítő munkálatokat természetesen elvégezték a szakemberek.

„Hat vezérgéppel, valamint huszonkilenc kisebb kiegészítő géppel biztosítja majd a közlekedést a NYÍRVV a téli hónapokban is. Az elmúlt időszakban ellenőrizték a gépek műszaki állapotát, csatlakoztathatóságát és működését. Az utakat hét kategóriába sorolják, ennek megfelelően végezzük majd a hószolgálat ellátását, jegesedés esetén a síkosságmentesítést, hóesés esetén pedig a hó eltakarítását” – közölte Petró Árpád, a városüzemeltetési társaság ügyvezetője.

Hatalmas a terület

Nyíregyházán a Magyar Közútnak és a NYÍRVV-nek is vannak útjai, de alapvetően hatalmas területen kell a közlekedést megfelelően biztosítani. A városüzemeltetési társaság hószolgálatához van besorolva például a külterületek földúthálózata is, így azokon a területeken is el kell végezni a hó eltakarítását. Az utak kategorizálása ezért is fontos, egy hirtelen hóesés során az elsők között a tömegközlekedési útvonalakat kell megtakarítani, majd ezután kell biztonságossá tenni a többi utat, de a gyalogos- és kerékpárutak járhatóságáról is a NYÍRVV gondoskodik. Utóbbi feladatra használják a kisgépeket. A munkálatok pontos és gyors elvégzéséhez öt alvállalkozó bevonását tervezi idén a társaság.

Szakemberek

Azok a dolgozók, akik év közben a zöldterület-fenntartási feladatokat látják el, illetve a várost takarítják, a téli időszakban a hószolgálatra vannak átcsoportosítva. Hét fő vezeti azokat a csoportokat, akik irányítják a gépeket, illetve a kézi hóeltakarítást végzik. Utóbbi dolgozók ott segítik a gyalogátkelőhelyek és a járdák tisztítását, a jégbordák eltakarítását, ahol a gépeket nem tudják használni.

Folyamatosan dolgoznak a gépek

Bár hóesés még nincs és a következő napokra sem ígérnek télies időjárást, a gépek jelenleg is dolgoznak. Az eszközök átestek a műszaki ellenőrzésen és saját területükön az útfenntartási, zöldfelület-fenntartási munkákat látják el, ha pedig leesne a hó, pár perc alatt át lehet őket szerelni és elvégzik a hóeltakarítási feladatokat is. A tavalyi évben nem volt túl sok hó, így nem sokszor vonultak ki a gépek az utakra, ettől függetlenül az idei telet felkészülve várja a városüzemeltetési társaság.