Téli felkészültség – Folyamatosan ellenőrzi az utakat a városüzemeltetési társaság

Várhatóan hajnalra megérkezik a lehűlés, eső és hó is eshet az előrejelzések szerint. Mind a városüzemeltetési társaság, mind a Magyar Közút felkészült a téli időjárásra, a szakemberek folyamatosan dolgoznak majd az utakon, ha szükséges. Fontos felhívni az autósok figyelmét, hogy az utakon dolgozó gépeket tilos és balesetveszélyes munkavégzés közben megelőzni.

Napok óta ígéri az időjárás-előrejelzés, hogy markáns lehűlés éri el térségünket, számítani lehet havazásra, hófúvásra és ónos esőre is a következő napokban. A zavartalan közlekedést természetesen ilyenkor is biztosítani kell, ez Nyíregyházán részben a Magyar Közút, de nagyobb részt a NYÍRVV Nonprofit Kft. feladata.

Folyamatos a munka

A városüzemeltetési társaság figyelőszolgálata folyamatosan ellenőrzi az önkormányzat tulajdonában lévő utakat, ha pedig szükséges, rögtön indulnak a síktalanítási és a hótolási munkálatok.

„Most azt látjuk az előrejelzések alapján, hogy hajnal 3-4 óra körül kezdhet el esni a hó és talán egész napra ki is fog holnap tartani. Van olyan időjárás-előrejelző, aki 10 centiméteres havat jósol, úgyhogy erre készülünk jelen pillanatban. Megkérünk minden gépjármű-tulajdonost, hogy a munkát végző gépeinket engedjék előre, ne akadályozzák a munkavégzést” – mondta Dicső Péter, a NYÍRVV Nonprofit Kft. közterület-kezelési igazgatója.

Nemcsak a városüzemeltetési társaságnak és a Magyar Közútnak vannak feladatai, hanem a lakosságnak is. Az ingatlanok előtti járdaszakaszok síktalanítását és takarítását az ott lakóknak kell elvégezni.

Ütemezett takarítás

A NYÍRVV több mint harmincöt géppel várja a hóesést.

„Téli útüzemeltetés szempontjából több kategória létezik. Az első körben az első- és másodrendű főutakat síktalanítjuk és ha szükséges, a havat toljuk rajta. Ezután következnek a gyűjtőutak, a következő kategória a lakóutcák, utána a kerékpárutak, járdák, illetve a külterületi földutak az utolsó kategória” – tette hozzá Dicső Péter.

Dolgozik a Magyar Közút is

A Magyar Közút is teljes kapacitással dolgozik a következő napokban, összesen 850 munkagéppel, szükség esetén 130 hómaróval, 12 órás váltott műszakban végzi országszerte, így Nyíregyházán is a hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákat. A társaság első körben a gyorsforgalmi utakon, aztán a fő-, végül a mellékutakon végzi el a munkát, majd a köröket addig ismétli, amíg az időjárás és az útviszonyok indokolják.

Fontos a tájékozódás

A héten várható téli időjárás, főleg az ónos eső és a viharos széllökések miatt arra kéri a Magyar Közút az autósokat, hogy mielőtt útra indulnak, tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról és a forgalmi helyzetről, ezt a legegyszerűbben a www.utinform.hu oldalon keresztül tehetik meg. Fontos még arra is felhívni a közlekedők figyelmét, hogy mind a NYÍRVV, mind a Magyar Közút gépeit tilos és balesetveszélyes munkavégzés közben megelőzni.