Téli Autópálya kisokos

Hogyan közlekedjenek a gyorsforgalmi utakon a téli hónapokban? Melyek azok a legfőbb szabályok és hasznos tudnivalók, melyeket érdemes tudni és megtartani, amennyiben télen közlekednek? Ezekre a kérdésekre ad választ az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság kiadványa, az Autópálya kisokos.

Legfontosabb, hogy a gépkocsit felkészítsék a téli közlekedésre (akkumulátor, világítás, fékrendszer, gumiabroncsok, ablaktörlő lapátok stb.). A fagyálló ablakmosó, valamint a jégkaparó ugyancsak elmaradhatatlan kelléknek számít ilyenkor. Mivel a közlekedők hosszabb menetidőre, lassabb haladási sebességre számíthatnak, ajánlott tele tankolt járművel útnak indulni, illetve takarót, meleg italt, élelmiszert, s ha szükséges, gyógyszert vinni.

A téli gumiabroncsok előnyeit talán már szükségtelen említeni, de az észlelhetőség biztosítása hasonlóan fontos. Amennyiben műszaki hiba, vagy egyéb ok miatt, ha csak rövid időre is elhagyják a járművet, mindig viseljék a fényvisszaverő mellényt.

[REKLAM]

A téli időszakban a látási viszonyok gyakran rosszak, korán sötétedik, hosszabb ideig kell használni a gépjármű világítóberendezéseit, ezért is nagyon fontos, hogy azok megfelelően működjenek. A fényszórókat és a többi lámpát ilyenkor rendszeresen kell tisztítani. Ugyanakkor a rosszabb látási viszonyok miatt fontos a nagyobb követési távolság megtartása és lassabban kell vezetni, így kisebb a baleset bekövetkeztének kockázata, rossz manőverezés esetén pedig a hibák könnyebben korrigálhatóak.

Erősen csapadékos úton az előzést különösen meg kell fontolni. Amennyiben az előzés feltételei adottak, még a manőver megkezdése előtt kapcsolják be az ablaktörlőt, mert a megelőzendő jármű mellett elhaladáskor – különösen tehergépkocsik esetében – latyak kerülhet a szélvédőre, lehetetlenné téve a kilátást.

Az Autópálya kisokos az előzőeken túl egyéb hasznos tanácsokat is ad, például felhívja a figyelmet az úgynevezett trükkös lopások veszélyeire, tanácsokat ad műszaki hiba esetére, továbbá közérdekű tudnivalók mellett ismerteti a segélykérő telefonszámokat is.