Telepítik a traffipaxokat már Nyíregyházán is

Még tavasszal érdekes listát közölt a honlapján a Forensis Autóklub. A lefotózott papírlapokon mutatták meg, hogy hová telepíti a rendőrség a VÉDA névre hallgató közúti intelligens kamerahálózatot. A cikkből az derült ki, hogy Nyíregyházán hat ilyen eszköz lesz használatban, például a Bethlen Gábor utca 65. szám alatt, az Orosi út Törzs utca, valamint kettő a László utca–Hunyadi utca kereszteződésénél is. A traffipaxok pontos helyével és működésével kapcsolatban megkerestük az Országos Rendőr-főkapitányságot.

Az ORFK tájékoztatása szerint jelenleg fix telepítésű komplex közlekedési ellenőrző pont nem működik még az országban. A 365 darab kamera kihelyezése tervezetten 132 magyarországi közúti helyszínen valósul majd meg. Egyelőre 14 megyében, valamint a fővárosi autópálya-szakaszokon tekinthetőek véglegesnek az eszköztelepítési helyszínek. Az ország egyéb területein jelenleg is zajlanak ezek műszaki munkálatai, és ezt követi még az ellenőrzési pontok tesztelése, így a Nyíregyházára kihelyezett kamerákról, mint elmondták, „még nem áll módjukban” információt közölni. Hozzátették, az éles üzemeltetés megkezdésének időpontjáról tájékoztatást fognak adni. A joghatással járó mérések megkezdése előtt pedig közzéteszik majd az ellenőrzési pontok listáját a www.police.hu rendőrségi honlapon.

 

Sok mindent ellenőriz

 

A tájékoztatás során megtudtuk, ezekkel az eszközökkel ellenőrzik a megfelelő sebesség betartását, a biztonsági öv használatára, valamint a kötelező haladási irányra vonatkozó előírások megtartását, de észlelik a behajtási tilalom megszegését és a záróvonal átlépését is. Továbbá olyan funkciókat lát még el, mint rendszámfelismerés, forgalomszámlálás, forgalomtorlódás és veszélyes árut szállító járművek észlelése. De figyeli a forgalmi jelzőlámpák és a vasúti átjárón történő áthaladásra vonatkozó előírások megtartását, valamint a forgalmi és leállósávok igénybevételét is.

Bruszel Dóra