Télen kiemelt figyelem jár a bőrnek!
A téli hidegben kiemelten kell foglalkozni a bőr védelmével. A mínuszok, a szél, a kiszáradás komoly problémákat eredményezhet, de kellő odafigyeléssel és megfelelő termékekkel a baj megelőzhető.

Télen sokkal jobban oda kell figyelni az ember legnagyobb védőrétegére, a bőrére. A megváltozott időjárási viszonyok érzékennyé tehetik azt, ezért a szakorvos azt javasolja, fontos a bőr visszazsírozása.

 

Vizes helyett zsírosabb krémek

 

Ilyenkor azonban a vizes alapú bőrápolók nem alkalmasak, hiszen olyan hatást is kifejthetnek, amitől a bőr megfázik. Helyettük a zsírosabb, táplálóbb krémeket kell előnyben részesíteni. Nemcsak az arc bőrének ápolására, hanem az egész test megfelelő kezelésére időt kell fordítani, hiszen a hidegben könnyebben válik érdessé, szárazzá az emberi bőr. Kifejezetten figyelniük kell az érzékeny bőrű embereknek, akiknek ilyenkor ajánlatos olajos tusfürdőket és zsírosabb krémeket használni, hiszen az ekcémának télen van a legnagyobb szezonja.

 

A bőr és a lélek együtt mozog

 

Dr. Semsei Mária, bőrgyógyász szakorvos arról beszélt, téli bőrünk másképpen viselkedik, mint a nyári. Hozzátette, ez is bizonyítása annak, hogy mennyire „meghosszabbítása” a lelkünknek. Télen teljesen másabb a tudatállapotunk, ezért a bőrünk is ennek megfelelően viselkedik. A szakorvos kifejtette, depressziósabbak vagyunk, szomorkásabbak, többet törődünk a szeretettel és a bőrünknek is erre van szüksége. Több ápolásra és kényeztetésre. Ezért javasolják a sokkal zsírosabb test- és arcápolókat ilyenkor, amelyek antioxidánsokban is gazdagok, ugyanis nagyon nyitott a szervezet ilyenkor a plusz segítségre.

Dr. Semsei Mária azt tanácsolta, hogy antioxidánsokat táplálékkiegészítő formájában bizonyos kor fölött érdemes szedni, hogy a bőrt és a szervezetünket kívülről és belülről is megerősítsük. Ugyanígy szüksége van a szervezetnek a C-vitaminra, amiből egy felnőtt embernek 1000 milligrammot, míg D-vitaminból 2000 NE-t javasolnak a szakemberek. A D-vitamin pótlása kontinentális éghajlaton az őszi-téli időszakban kiemelt jelentőséggel bír, hiszen kutatások bizonyítják, hogy a magyar lakosság tavaszi D-vitamin-szintje a fele az egészségesnek. Sokan a leégést a nyári időszakhoz társítják, a bőrgyógyász szerint azonban télen, a legnagyobb hidegben is megéghet a bőr, ha süt a nap. A hó 95 százalékban visszaveri a fényt, ezért például a síelőknek 50+-os napvédővel kell óvni bőrüket. Télen a fej bőrét is védeni kell, hiszen a haj is nagyon érzékeny az időjárásra. Nagy hidegben a szőrzetet tápláló hajszálerek összehúzódnak, ami hajhullást eredményezhet. Ezért ajánlatos mindenkinek a megfelelő fejfedő viselése.

M. E.

(Fotó: internet)