Téka tábor 1986 – Táborozás Harangodon

Harangodon, a festői környezetben elterülő tó partján, gyönyörű akácos, madarak, ürgék, közel 400 hektár érintetlen terület fogadja a táborozókat. Aki nyolcvanas évek végén igazi nomád életre vágyott, annak ez a tábor jelentette felhőtlen kikapcsolódás helyszínét. Ez volt az a hely, ahol a magyar népzene, néptánc tanulása mellett a kézművességgel is megismerkedhetek a táborozók.

Stábunk 1986-ban a 2. harangodi Téka táborba látogatott el, és töltött ott egy felejthetetlen napot, bemutatva az akkori tábor szépségeit.

Abban az évben kezdték el építeni a Makovecz Imre irodája által tervezett tánccsűr, ahol, ha esett, akár több száz ember is menedéket talált. Természetesen a csűrnek nem ez volt az elsődleges funkciója, hanem a közös tánc. A legenda szerint, amikor a tékások nehezményezték a csűr közepére tervezett „királyfát”, a mester válasza az volt „Nem baj, majd körtáncokat táncoltok.”

Ugyan az elmúlt években már nem a Téka együttes tagjai szervezik a tábort, de a tábor szellemisége továbbra is megmaradt. Így aki napjainkban szeretné azokat az élményeket átélni, amit a filmen látott, annak az idén nyáron is lesz rá lehetősége a harangodi Téka táborban.

Márföldi István
médiatárvezető
Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár

További érdekességek a könyvtár Digitális Helyismereti Archívumában.