TEK-esnek adta ki magát a több bűncselekményt elkövető férfi
Illusztráció

A Nyíregyházi Járásbíróság 2019. május 16-án befolyással üzérkedés bűntette és más bűncselekmények miatt 8 év börtönbüntetésre és 9 év közügyektől eltiltás büntetésre ítélte V. N. vádlottat, J. J. vádlottat pedig hivatali vesztegetés bűntette miatt megrovásban részesítette.

A tényállás szerint V. N. vádlott rendszeres, nagy összegű haszonszerzés érdekében, magát a vele kapcsolatba kerülő személyeknek valótlanul úgy mutatta be, mintha a Terror Elhárítási Központ hivatásos állományú tagjaként rendőri szolgálatot látna el alezredesi rendfokozatban. Annak érdekében, hogy az általa közölt adatok hihetők legyenek, nagy értékű járművet kért kölcsön, amelyben rendőrségi megkülönböztető fényjelző készüléket tárolt és a rendőrségi igazolványhoz hasonló jelvényt tartott magánál. A vádlott, amint tudomást szerzett arról, hogy a vele kapcsolatba kerülő személyeknek milyen gondjai vannak, a konkrét problémához igazodó „hivatali segítséget és kapcsolatrendszert” ajánlott fel.

2015. júniusában V. N. bizalmába férkőzött egy nyíregyházi férfinak, akiről tudta, hogy az általa üzemeltetett vállalkozásnak problémái vannak, és ezek megoldására különböző üzleti terveket ajánlott fel. Azt hangoztatta, hogy ő magas beosztású rendőrtiszt, akinek jó kapcsolata van a miniszterekkel is. A vádlott ígéreteinek hatására és a közöttük kialakult bizalmi kapcsolat miatt, a sértett több, mint 12 millió forintot adott át V. N. vádlottnak azért, hogy az ellene indított hatósági eljárásokban részt vevő hivatalos személyek megvesztegetése érdekében azt átadja.

V. N. vádlott a fentiekhez hasonló módon több bűncselekményt követett el.

A bíróság kötelezte V. N. vádlottat, hogy fizessen meg a sértetteknek közel 5 millió forint kártérítést, valamint vagyonelkobzást rendelt el a vagyontárgyaira mintegy 10 millió forint értékben.

 

J. J. vádlott és V.N. vádlott ismerősök voltak, amikor egy beszélgetés során J. J. vádlott elmondta V.N. vádlottnak, hogy feleségével szemben hatósági eljárás van folyamatban. V.N. vádlott a valóságban nem létező, befolyásos kapcsolataira hivatkozással felajánlotta a segítségét, majd közölte J. J. vádlottal, hogy „elrendezte” az ügyét és ezért 119.000 forintot kért és vett át J. J. vádlottól. 

 

Az ítélet J. J. vádlott vonatkozásában jogerős, V. N. vádlott és védője fellebbezést jelentett be.