Tehetségkonferencia Nyíregyházán

Mit díjaz egy ország közössége és mit a munkaerőpiac? Mitől lesz boldog, sikeres felnőtt? Mit bír el a család? Képes-e áldozatot hozni? Egyáltalán nem álságos kérdések, hiszen életbevágó felelősség a döntés kényszere mind a szülők, mind az iskola részéről. Sok éven át szembesült a helyzettel dr. Szilágyiné Pálkövi Mária hegedűművész, a Vikár Sándor Zeneiskola egykori zenetanára. Ezért indította 1999-ben a Fiatal Tehetségekért Alapítványt, de ma már ötödik éves a Konszonancia Zenei Tehetségsegítő Tanács regionális intézménye is.

 

Több ezer gyerekhez volt szerencséjük az esztendők alatt

 

Körülbelül 80 nyíregyházi fiatal került zenei pályára, köztük például Kiss Krisztina mélyhegedűművész, aki most New Yorkban tanul, de van a megyeszékhelyről származó, Németországban élő koncertmester is. 2008-ban elindult a tehetség mozgalom Magyarországon: a Géniusz program, a Tehetséghidak, s most következik a Tehetségek Magyarországa. A Konszonancia valamennyi programmal, sőt a Debreceni és a Nyíregyházi Egyetem szakembereivel is kapcsolatot tart. A hétvégi nyíregyházi konferencián vendég volt valamennyi, e területen működő szervezet és intézmény képviselője. Sőt az elismert nemzetközi szaktekintély, az ECHA, az Európai Tehetségtanács örökös elnöke, Franz Mönks professzor is tartott előadást – immár ötödször Nyíregyházán. A nagyvárosok intézményein túl civil szervezetek, gazdasági társaságok és magánszemélyek is támogatják e programot.

 

Fontos elemezni a sikereket

 

S hogy miről szólt a konferencia? Arról, mint máskor is. Hogyan lehet átadni a korszerű ismereteket, a mentorokról, a tehetségdiagnosztikáról – és fejlesztésről, a hatásvizsgálatról.

 

Zenét mindenkinek!

 

Július első felében ismét megrendezik Nyíregyházán a Nemzetközi Zenei Tábort, mely nemcsak szakmai műhely és mesterkurzus, hiszen egyéb területek kiválóságait is meghívják. Az önismereti tréning, a kommunikációs gyakorlatok vagy a tanulási stratégia és pályaorientáció a vezetett zenehallgatással mind-mind a fiatalok személyiségét fejleszti. Részletek a Konszonancia most gyarapodó honlapján.

Matyasovszki Edit