Technikatörténeti nevezetesség  a 65 éves Borbányai Rádióállomás

 A történet elõzménye, hogy 1933. június 18-ától az akkori polgármesternek, dr. Bencs Kálmánnak köszönhetõen már mûködött városunkban rádióadó, az ELETÓ-nak nevezett városrészen. Itt most a Wesselényi iskola található. A régi adóépület falán 1993-ban a Távközlés Alapítvány segítségével emléktáblát helyeztek el. Viszont az antennatornyok a második világháború áldozatául estek. A front elõl korábban az adóberendezést a Kassa melletti Enyickére szállították el. Így a rádió vételi lehetõsége a város lakóinak és a régiónak nehézkessé vált.

„Titkos” építkezés

Az illetékes hivatal 1949-ben határozott, hogy Nyíregyháza és Szombathely városában új adót kell telepíteni. Megbízták a STANDARD gyárat a berendezés legyártására. Egyidejûleg a borbányai városrész akkoriban gyéren lakott területén kijelölték a létesítmény helyszínét. Mint akkoriban minden objektum, úgy az adóállomás építése is titokban kezdõdött. Kismotor és Gép Gyár néven próbálták a lakosságot félrevezetni.

ÁVH védelemmel...

A toronyantenna építését, melyet a MÁVAG emberei végeztek, már nem lehetett eltitkolni. Különösen, amikor az ÁVH fegyveresei is megszállták az építési területet... Az adóépületet szigorú minõségi elõírások és ellenõrzés mellett építették. Az adóberendezés szerelésében részt vett a nyíregyházi Tóth Alíz mérnöknõ, valamint a régi adóállomás dolgozói közül Hegyi János és Gubányi János mûszerészek is. Budapestrõl a kor neves szakembere, Marczal János végezte a beállításokat és hangolásokat az adóberendezésen. Ezt követõen 1952. május 1-jén megindult a rendszeres mûsorsugárzás az 1251 kHz-es frekvencián.

Fõfeladat a zavarás

Az adóállomás elsõdleges feladata a Szabad Európa Rádió vételének zavarása volt. Ezt a tevékenységet a párt 118-as fedõnevû emberének utasítására kellett végezni. Naponta több alkalommal szükséges volt áthangolni a berendezést, hogy kövesse a SZER frekvenciáját. Ez komoly megterhelést jelentett a technikának és a személyzetnek egyaránt. Szerencsére a ’60-as évek elején ezen „áldásos” tevékenység a nemzetközi nyomás hatására megszûnt.

Zentai Mihály kedvenc berendezéseivel

Egyszer volt egy rádió...

– Meg kell említeni, hogy 1952. december 16-án az ország elsõ vidéki stúdiója is megkezdte munkáját, mely hosszú éveken keresztül tudósított a város és a megye aktuális eseményeirõl. Az általuk készített mûsort is a borbányai adóval juttattuk el a hallgatósághoz. Sajnos, 2007. június 30-án a Magyar Rádió bezáratta, így a tevékenysége megszûnt.

Menekülõ táncdalénekes

A technika rohamos fejlõdése már 1956-ban azt eredményezte, hogy a berendezés nagyteljesítményû adócsöveit modernebb, thórium katódúakkal váltsák ki. A STANDARD szerelõi végezték az átalakítást. Pont itt értesültek arról, hogy a munkaadójuk neve Beloiannisz névre lett keresztelve, mint akkoriban sok más üzem és közintézmény is a proletáriátus köreibõl választott névadót. Ennek hatására többen csapot-papot hátrahagyva abbahagyták a munkát és eltávoztak. Érdekesség, hogy a késõbb táncdalénekesként híressé lett Német Lehel is a lelépõk között volt. A sikeres átalakítást követõen a forradalom is érintette a telephelyet. Szerencsére a berendezést nem érte károsodás. Igaz, hogy egy ideig két szovjet harckocsi tartózkodott a területen.

Technika és túlélés

– A kezdeti idõben egy 400 W-os, amerikai katonai adó átalakításával történt a tartalék sugárzás. Az alkatrész-utánpótlás és kis teljesítménye azt eredményezte, hogy 1969-ben telepítve lett egy új tartalék adó. Az EMV 5 kW-os berendezés sok éven keresztül jól látta el feladatát. Mindkét adóberendezés számára a Magyar Adócsõ Gyár gyártotta az elektroncsöveket, mígnem a privatizáció véget nem vetett ennek is, mint sok nagyhírû magyar vállalat tevékenységének. Közel álltunk a berendezés lebontásához mi is. Sikerült szerezni más típusú adócsöveket és kiváltottuk a már nem beszerezhetõeket. Kisebb átalakítást is kellett végezni, bizonyos fokozatokat a modernebb félvezetõkkel váltottuk ki. Így 1999-ben sikerült a berendezés és a személyzet létét is a továbbiakban biztosítanunk.

Kossuthból Dankóra hangolva

– Néhány év után azonban elérte a berendezést a nyugdíjazás. Nekem emlékezetes nap a 2005. április 20-ai éjszaka. A mûsorzárás után 0 óra 10 perckor véglegesen lekapcsoltam a STANDARD és EMV adóberendezéseket. Aztán meg is kezdõdött az új, modern TELEFUNKEN 25 kW-os adó szerelése. A sikeres telepítést és próbaüzemet követõen 2005. május 20-án hajnalban újra szólt Nyíregyházáról az 1251 kHz-es frekvencián a Magyar Rádió mûsora. Eleinte a „Kossuth” mûsor, napjainkban pedig a „DANKÓ” rádió mûsorát juttatjuk el a megye és a szomszédos régiók, valamint a Felvidék, Erdély és Kárpátalja hallgatóinak.

Távközlési mûemlék

– Kis csalafintasággal sikerült a régi adót még idejében „Távközlési mûemlék”-nek nyilváníttatnom. Szerencsére, mert az országban lévõ hasonló korú berendezéseket lebontották és a MÉH telepeken kötöttek ki. Onnan még néhány jellegzetes darabot meg tudtam szerezni. Ezeket is az adóteremben berendezett kiállításomon mutatom be az érdeklõdõknek. Mivel korábban a vevõkészülékek javításával is foglalkoztam, azokból is kiállítottam néhány száz darabot a rádiózás írott emlékeivel együtt. Vallom, hogy a múlt emlékeit nemcsak megõrizni kell, hanem be is kell mutatni az embereknek. Sok látogató az ország különbözõ részébõl eljön és néha vissza is járnak a rendkívüli élmény miatt. Felajánlásokkal gyarapítják is a gyûjteményt.

VÁRJUK A LÁTOGATÓKAT!

Jelenleg a rádióállomáson három különbözõ generációjú adóberendezés és számtalan régi rádió és tévékészülék látható. Bárki, elõzetes bejelentkezés után (06-30/239-4899) ingyenesen megtekintheti a kiállítást. Az országban egyedülálló az ilyen környezetben lévõ gyûjtemény. Minden érdeklõdõt szeretettel várok!

 

További képekért kattintson a fotóra!

Fotó: Szarka Lajos