Te tudsz egyáltalán magyarul?

Egyfolytában a telefonjukat nyomogatják a fiatalok. Elmondásuk szerint nemcsak az internet és a játékok miatt van a kezükben a készülék. Így kommunikálnak egymással. Sommás üzeneteket küldve beszélgetnek. A szakemberek szerint ez alapvetően nem baj, azonban szűkös szókinccsel, sok rövidítést használva chatelnek. Ezt még a fiatalok is így látják.

– Szerintem is sokat rövidítenek mostanában, mert így könnyebben tudunk kommunikálni üzenetben – mondta el a 11. osztályos Szőke Dóra, aki a Kölcseybe jár.

 

Addig nem baj, amíg egymást között vannak

 

Addig nincs baj az úgynevezett sms nyelvvel, amíg egymás közt használják, ezt mondja a TIT anyanyelvi szakosztályának elnöke. Minya Károly azonban előadásában arra is figyelmeztette a középiskolásokat, milyen veszélyeket rejt az, ha valaki nem tud jól kommunikálni az anyanyelvén.

További képekért kattintson a fotóra!

– Ha kilépnek az életbe, pályát választanak, boldogulni akarnak, tovább akarnak tanulni, a legnagyobb probléma ott van, hogy a szókincsük igen szűkös és gyenge a kommunikációs készségük. Hiszen, gondoljunk bele, milyen sok múlik azon, hogy ki, hogyan tudja elmondani a gondolatait. Már félig nyert ügye van. Egyébként különböző pénzügyi és egyéb szakmákban súlyos összegekért lehet beiratkozni ilyen retorikai tanfolyamokra – fejtette ki Minya Károly.

 

Drónszelfi, behisztizik, szellembicikli

 

A főiskolai tanár mindezek mellett olyan új szavakat is bemutatott, amelyek most jelentek meg a nyelvben. A résztvevők így megtudhatták, mit jelent és honnan ered a behisztizik, a drónszelfi vagy éppen a szellembicikli szó. Az érdekes előadást a Magyar Nyelv Hete alkalmából szervezte meg a TIT anyanyelvi szakosztálya. Nyolc középiskola közel 140 diákja vett részt rajta.

Z. Pintye Zsolt

(Fotó: Szarka Lajos)