Távhő hálózat a tisztább levegőért

Funkcióját vesztve áll a hatalmas kémény a Vasvári Pál Gimnázium kazánházában. Szeptember 1-jétől ugyanis nem szolgáltat sem meleg vizet, sem fűtést a középiskolában. Az oktatási intézmény is csatlakozott a Nyírtávhő Kft. azon beruházásához, amelynek célja volt, hogy a Bessenyei és a Benczúr téren található intézmények elavult fűtési technikájuk helyett rácsatlakozzanak a távfűtés rendszerére, kímélve ezzel a belváros levegőjét.

 

Alapos előkészítés, gondos kivitelezés

 

A munkálatok alapos előkészítést követően május 15-én kezdődtek. A terep előkészítése után 1 kilométer nyomvonalon 25 centiméter átmérőjű távhővezetéket és 2 kilométernyi vezetéket fektettek a szakemberek másfél méter mélyre a talajba. Másfél ezer köbméter földet hordtak el a munkások és pótolták azt sárga homokkal, majd nyár közepére a füvesítés is megtörtént. Ezzel megvalósult az, hogy a Bessenyei és a Benczúr téren található közintézmények: a Kállay Kúria, a Kölcsey Ferenc Gimnázium, a Vasvári Pál Gimnázium, a Jósa András Múzeum és a Levéltár is rácsatlakozott a távfűtés rendszerére.

További képekért kattintson a fotóra!

A beruházók figyelembe vették, a környező iskolákban mikor, milyen események vannak, hogy a munkálatok során keletkezett zajjal ne zavarják a tanulókat. A beruházást 130 millió forintból a Nyírtávhő Kft. saját forrásaiból, a Magyar Energiahivatal engedélyezett projektje alapján finanszírozta.

 

Korszerű fűtés-tisztább környezet

 

Joó László, a Nyírtávhő Kft. ügyvezetője elmondta, az idén 50 éves Nyírtávhő Kft. és a távhőszolgáltatás életében ez az esemény azért fontos, mert növeli a távhő kihasználtságát. Hozzátette, emellett a belváros levegőtisztsáságát is növeli, hisze a csatlakozott intézmények a jövőben nem bocsájtanak ki káros anyagokat.

Ezzel korszerű és környezetkímélő fűtési technika valósul meg a belváros intézményeiben.

 

A rekonstrukció folytatódhat

 

Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza Megyei Jogú Város polgármestere a projektzárón elmondta, modern, új 50 éves garanciájú csöveket fektettek le a Nyírtávhő szakemberei és a kazánház is megújult. Elmagyarázta, ez azért is fontos, mert Nyíregyháza pályázatot nyújtott be a Benczúr és a Bessenyei tér és a két park rekonstrukciójára, aminek feltétele volt a távvezeték kicserélése. Ezen kívül a város folytatni kívánja az energiafejlesztési programot is.

A tervek szerint a jövőben 5 iskola energetikai fejlesztése valósulhat meg pályázati forrásokból. A Nyírtávhő Kft. a jövőben további lehetőséget kíván teremteni arra, hogy fogyasztók rácsatlakozzanak a távfűtés rendszerére. Az Érkert és a Szarvas utca fogyasztóinak lesz módjuk arra, hogy környezetkímélőbb megoldással fűtsék otthonaikat.

ME.

(Fotó: Szarka Lajos)