Tavasz a városban

Noha még pár hetet várni kell a kánikula beköszöntéig, már javában zajlik az öntözőrendszerek beüzemelése a város közparkjaiban. Ez persze csak egy feladat a sok közül, hiszen megkezdődött a tavaszi üzemmód a városüzemeltetésnél is. Keczkó János, a NYÍRVV Nonprofit Kft. közterület-fenntartási irodavezetője érdeklődésünkre elmondta, folyamatosak a gyomlálások, fűnyírások, gyepszellőztetések és a faápolások a városban, az elmúlt napokban pedig már a télen karbantartás alatt átesett köztéri padokat is kihelyezték. Tavaly óta ezeket, és a szemetesszelencéket egyébként már fertőtlenítőszerrel is tisztítják, figyelve ezzel is a higiéniára.

 

ÚJ PADOK AZ ÉRKERTBEN

 

– Az Érkerti városrészben a sárga színű padok már 30–35 évesek voltak, ezeknek eljött az ideje, hogy lecseréljük. Körülbelül 60 ilyen bútort helyezünk ki oda, amivel a jövőben a fenntartási költségek is csökkenthetők, hiszen sokkal strapabíróbbak. Idén még a Malomkertben is kicserélünk 30 padot, jövőre pedig terveink szerint Örökösföldön és a Jósavárosban is.

 

További képekért kattintson a fotóra!

A tájékoztatás során megtudtuk, a köztisztasági munka is folyamatos, hajnalban két seprőgép dolgozik az utcákon. Ahogy az idő engedi, kihelyezik a dézsás növényeket és hamarosan elkezdik a 80 játszótér éves karbantartását is. A homokozók földjének cseréje már megkezdődött. 160 köbméter friss homokkal töltik fel a homokozókat a társaság munkatársai. A földcserét higiéniai és biztonsági okok teszik szükségessé, melyet minden évben elvégeznek.

 

50 EZER VIRÁGOT ÜLTETNEK

 

– Sajnos még mindig előfordul, hogy a kutyatulajdonosok kedvencüket beviszik a játszóterekre, a parkokba és hagyják, hogy a virágágyásokban kaparjanak, az ürülékeket pedig nem gyűjtik össze, pedig ez közös felelősségünk.

Keczkó János elmondta, folyamatosan helyezik ki a padokat, májusban elültetnek több mint 50 ezer egynyári és kannásvirágot, és a megerősített szemetesszelencék is a helyükre kerülnek, amelyek 8–10 évig használhatóak majd.

Bruszel Dóra

(Fotó: Szarka Lajos)