Tavasszal nyit ki a közönség előtt az uszoda - Elkészült az épület
Tavasszal nyit ki a közönség előtt az uszoda - Elkészült az épület, pólóedzésekkel indul a tesztüzem

Nem lehet nem észrevenni a belváros új ékességét: láthatóan elkészült a Városi Uszoda. Nyíregyháza új sportlétesítményében azonban még tovább folyik a munka, miközben a tesztüzem is elindul a vízilabdások edzéseivel, hiszen elsősorban nekik készült az épület. Azért pedig, hogy a nemzetközi úszósport számára is használhatóvá váljon, tovább folytatódik a háttérben a fejlesztés.

Mint ismert, az Aqua Sport Egyesület az úgynevezett vízilabda TAO pályázatból valósítja meg a beruházást, mely a teljes, végső soron a bruttó hárommilliárdot elérő költségének nagyjából a 70 százalékát fedezi, míg a további 30 százalék közvetlen állami forrásból érkezik. Így a városnak egyáltalán nem kerül pénzébe, leszámítva természetesen a belvárosi telket.

Az önkormányzat tulajdonába kerül

A tavaly őszi alapkőletétel után 2019 végére valóban kész lett: a kivitelező cég lapzártánk idején jelenti készre az 50 méteres medencét és 25 méteres medencét is magában foglaló, lelátóval tervezett épületet, melynek a műszaki átadása várhatóan december 23-án kezdődik, és tervezhetően 30 napig tart, ekkor vonul le a területről a vállalkozó. – Fontos tudni, hogy az átadás-átvételt követően azonnal az önkormányzat tulajdonába kerül az uszoda – minderről Kőhalmi Richárd, a beruházó Aqua Sport Egyesület elnöke tájékoztatta szerkesztőségünket, még szerdán. – Csütörtökön már egy közgyűlési napirend is foglalkozik e témával, a javaslat szerint a Sóstó- Gyógyfürdők Zrt. lenne az üzemeltető – tette hozzá.

Pluszforrás az úszásért

Kőhalmi Richárd azonban még egy fontos és örömteli hírt is megosztott az olvasókkal, eszerint érvényes, aláírt kormányhatározat van arról, hogy újabb 544 millió forintos állami pluszforráshoz jutott a beruházás, ami segít abban, hogy az eredeti források miatt alapvetően a vízilabda céljaira megvalósított létesítmény alkalmassá váljon akár nemzetközi szintű úszóversenyek teljes körű kiszolgálására is. – Ebből a pénzből oldjuk meg például az úszással kapcsolatos sporttechnológia beszerzését. De jut belőle a környezetvédelemre, hiszen így napelemeket is fel tudunk szerelni. S természetesen az épület környékét is rendezzük, parkosítjuk, a belvároshoz méltóan.

Terheléses próbaüzem

S hogy mikor nyit ki az uszoda a nagyközönség számára? Mivel január második felében zárul az átadás, onnantól kezdődik a szakhatóságok által megkövetelt terheléses próbaüzem, amely előreláthatóan 90 (legfeljebb 120) napig tart. – A vízilabdázók ekkor már birtokba veszik az épületet. A teljes nyitás tavasszal, látva a kötelezően előírt határidőket, annak is inkább a második felében várható. Az elképzelés szerint a nap nagyjából kétharmadában a szabadidősport számára is fel lesznek szabadítva bizonyos pályák a vízilabda- és úszóedzések, tanórák mellett, így biztosan megtalálja majd mindenki a számára kedvező időpontot a sportolásra – mondta Kőhalmi Richárd.