Tavalyhoz képest 800 millióval nőtt a helyi adóbevétel

December 31-éig a nyíregyházi helyhatóság számlájára összesen 8 milliárd 880 millió forintot utaltak át helyi adó címén. Az adóbevétel 800 millió forinttal haladta meg a 2013-as év hasonló időszakában realizálódott befizetéseket, így a növekedés jelentős, 9,5 százalékos lett.
Dr. Polgári András, a Polgármesteri Hivatal Adóosztályának vezetője elmondta, a legjelentősebb az iparűzési adóbevétel, amiből 6,2 milliárd forint érkezett be, ez 700 millióval haladja meg az előző évit. Ezek a számok azért is fontosak, mert így a város költségvetése stabillá válhatott, illetve a helyi vállalkozások fontosnak tartották, hogy adójukkal segítsék a Nyíregyháza működését, ezzel még élhetőbb és jobb várost tudjunk teremteni. A nyíregyházi önkormányzatnál maradó második meghatározó adónem az építményadó, amelyből 2 milliárd 70 millió forint folyt be 2014-ben. Ez az összeg 78 millió forinttal nagyobb az előző évben beszedettnél.

Gépjárműadóból 377,1 millió forint került a számlára, 1,5 millióval több a 2013-asnál.
Az adóosztály vezetője az idegenforgalmi adóval kapcsolatban kifejtette, az utóbbi időben történt nyíregyházi turisztikai fejlesztéseknek és a gazdag programkínálatnak köszönhetően jelentős lett az adónembevétel, 28 millió forinttal több volt a befizetés. Míg 2013-ban 40,9 millió forint, 2014-ben 69,1 millió forint. Az idegenforgalmi adó minden beszedett forintjához a központi költségvetés 1,5 forintot tesz hozzá, amelyet az önkormányzat az előző évekhez hasonlóan teljes egészében a turizmus és a városmarketing feladataira fordít.
Polgári András kiemelte, hogy az adózói morál tovább javult Nyíregyházán, így a kirótt késedelmi pótlék és a bírság összege 2 millió forinttal csökkenhetett, 2014-ben 58,8 millió forintra mérséklődött.
A nyíregyházi önkormányzatnál 2015-re 727 millió forint összegű adóbevétel-növekedést terveznek, várhatóan meghaladják majd a 9,5 milliárd forintot.

Szoboszlai Tibor