Tavaly adta el ingatlanát? Ellenőrizze, hogy fel kell-e tüntetnie az adóbevallásában!

 

A NAV kimutatását érdemes átnézni, hogy ne maradjon ki semmi a bevallásból. Ha valaki például tavaly drágábban adta el ingatlanát, mint amennyiért néhány éve vásárolta, akkor a bevallási tervezetében jelölnie kell azt a jövedelmet.

Tervezetek az interneten

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal a munkáltatóktól, kifizetőktől kapott adatok alapján állította össze mintegy ötmillió ember SZJA-bevallási tervezetét. Ezek, az adózók kifizetőtől származó tavaly megszerzett jövedelmeit és év közben érvényesített kedvezményeit pontosan rögzítik. Magyar Norbert, a NAV Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Adó- és Vámigazgatóságának sajtóreferense kiemelte:

Körülbelül 300 ezer bevallási tervezetet készítettünk el Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Ebből 116 ezer már be van nyújtva és fel is van dolgozva. 17 ezren fogadták el Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a bevallási tervezetüket mindenféle változtatás nélkül. Azonban figyelni kell arra is, hogyha valakinek például ingatlaneladásból származó jövedelme keletkezett, azt mindenképpen fel kell tüntetni a bevallástervezetben, akkor is, hogyha önmagának nyújtja be a bevallást. Természetesen a jövedelmet ki kell számolnia: az ingatlan eladási árából ki lehet vonni az ingatlan megszerzésére fordított korábbi árat, illetve azokat a költségeket, amelyeket ráfordított az ingatlanra.

A jövedelem kiszámításához költségként levonható például az illeték, az ügyvédi díj, az eladással kapcsolatos kiadások, akár a hirdetési díj. A kiadásokat számlával vagy egyéb okirattal kell igazolni, amiket nem kell a bevalláshoz csatolni, de az elévülésig, azaz 5 évig meg kell őrizni. A 2012-ben vagy azt megelőzően megszerzett ingatlan 2017-es értékesítése esetén már nem keletkezik adóköteles jövedelem. Az ingatlan értékesítésből származó bevételt nem kell bevallani, ha a költségek elérik vagy meghaladják a bevételt, esetleg az ingatlan-értékesítés adómentes, illetve ha a tulajdonban tartás időszaka az öt évet eléri.

A jövedelem kiszámításában segít a NAV honlapjáról elérhető kalkulátor is

Ha valaki maga készít elszámolást, akkor a 17SZJA számú bevallásban kell feltüntetnie az adatokat. A magánszemélyek ingatlanértékesítéséből származó jövedelmét 15 százalékos adó terheli, amit 2018. május 22-éig kell megfizetni.

 

Dér Vivien