Tartalékosokat keresnek

Külön utcát kapott a Honvédség április 21-én, a „Helló, Nyíregyházán”, a város turisztikai szezonnyitó rendezvényén, mely a fiatalokról szólt. Elsősorban ezt a korosztályt kívánta megszólítani a sereg is. A rengeteg technikai eszközzel sok érdeklődőt vonzottak, ám a katonai életpálya, mint lehetőség mellett már a civil, felnőtt lakossághoz is volt mondanivalójuk, ugyanis a „Zrínyi 2026” program keretében honvédelmi és haderőfejlesztési folyamatok indulnak.

 

Területvédelmi tartalékos rendszer

 

– Elkezdődött a területvédelmi tartalékos rendszer kialakítása, mely térségünket is érinti, életkori és előképzettségi megkötés nélkül – nyilatkozta szerkesztőségünknek a lehetőség bemutatására Nyíregyházára érkezett Takács Attila, a Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság parancsnoka. – A tartalékos katona az félig civil és félig katona. Azok a civilek, akik szabadidejükben vagy az idejük egy részét arra áldozva, hogy katonai képességekre tegyen szert és ezzel támogassa a honvédelem ügyét. Ők megkapják azokat a kiképzéseket, amelyek az ő alegységükhöz szükségesek – mondta.

 

Gyors reagálás, fontos készségek

 

Takács Attila arra emlékeztetett, olyan fenyegetések alakultak ki a világban, például az illegális migráció, ami újfajta felkészültséget kíván, s a Honvédség nem tud azonnal egyszerre megjelenni minden helyszínen. A magas készenléti idejű, gyorsan reagáló tartalékosok azonban sokat tudnak segíteni az aktív katonai erő megérkezéséig, vagy akár egy katasztrófahelyzet esetén. Az évi 20 napnyi kiképzés során pedig olyan kompetenciákat is elsajátíthatnak a jelentkezők, melyeket a mindennapi életben is hasznosíthatnak.

 

Jövőre, járásonként
 

Az idei előkészítés után jövő tavasszal kezdődik majd meg a toborzás, melynek során minden járásban, így a nyíregyháziban is felállítanak egy századot, megyénként pedig egy zászlóaljat.

Tarczy Gyula