Társasházak Napja - Már tíz éve hirdet szakmai napot a Katasztrófavédelmi Kirendeltség
Társasházak Napja - Már tíz éve hirdet szakmai napot a Katasztrófavédelmi Kirendeltség

Több, mint 10 éve hirdet szakmai napot a Nyíregyházi Katasztrófavédelmi Kirendeltség, melyen a tűzmegelőzési szabályokról tartanak tájékoztatót, illetve a közös képviselők, vagy társasházak képviselői tehetik fel kérdéseiket a biztonsági szabályokkal kapcsolatban. Keddre a Társasházak Napjára várták az érintetteket.

A Nyíregyházi Kirendeltség hatáskörébe 136 középmagas, tehát nagyjából 14 méteres padlószinttől számított épület, illetve három magas, vagyis 30 méter fölötti építmény tartozik. A középületekhez hasonlóan bizonyos időközönként rendszeresen végeznek tűzvédelmi hatósági ellenőrzést a lakóházakban is.

Szepesi Gábor Tűzoltó alezredes, Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Nyíregyházi Kirendeltsége :

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság egy programja, hogy a társasház képviselők részére szervezzünk konferenciákat. Ezt most minden nagyobb városban meg kell oldani. Nagyon sokfajta kérdéssel találkozunk ezeken a konferenciákon. Leglényegesebb az, hogy a menekülési útvonalakon milyen anyagokat lehet tárolni, ill. lehet – e itt tárolni, hogy lehet lezárni menekülési útvonalakat. Tűzoltó készüléket kötelesek – e elhelyezni, ill. nagyon sok kérdés érkezik a különféle száraz felszálló vezetékek átalakításával kapcsolatosan is.

Az ellenőrzésről általában előre értesítik a közös képviselőket, ill. a lakások tulajdonosait, így biztosítanak lehetőséget, hogy pótolják a hiányosságokat, rendezzék a szabálytalanságokat. Nagyon változó, hogy melyik épület, melyik lakó hogyan áll a szabályokhoz. Az esetek nagy részében a tüzek hajnali 1 és 3 óra között élednek fel. Sötétben, pláne, hogy a tűzoltóknak áramtalanítani kell, egy füstös lépcsőházban, légző álarcban nehéz kikerülni a virágcserepeket, ruhásszekrényt, kerékpárt. Jön aztán a balesetsorozat. Ennek megelőzésére rónak ki büntetést a szakemberek. 

Szepesi Gábor:

A bírságtételek elég magasak , mert 10 ezertől 3 millió forintig lehet bírságolni, ill. több bírság esetén ez 10 millióig is terjedhet. Tudni kell, hogy első alkalommal a minimum bírság összeget szabjuk ki. Erre kormányrendelet vonatkozik. Természetesen vannak olyan bírságtételek, ahol a tűzoltóság semmiféle mérlegelési jogkörrel nem él, hanem kötelező bírságtételek vannak.

A Katasztrófavédelem Kirendeltsége a későbbiekben is fogadja a lakóházak képviselőit, tanácsot és információt nyújt a lakóközösségeknek minden veszélyforrást jelentő témában, a megelőzés és biztonság érdekében. Fontos tudni, hogy az épületek utólagos homlokzati hőszigetelését tűzvédelmi szakemberrel kell engedélyeztetni!