Tárlat Palotai Erzsébet munkáiból

Palotai Erzsébet életműve, hazai és külföldi kiállításai, elnyert díjai példaként állhatnak a Nyíregyházi Egyetem hallgatói előtt. A festőművész az egykori Bessenyei György Tanárképző Főiskolán kezdte meg felsőfokú tanulmányait, majd Egerbe vezette útja, ahol Blaskó János lett a mestere. Tanára mozaikja a mai napig díszíti az egyetem falát. Áttekintő kiállítása több munkával töltött év válogatása. Leginkább pasztellel készült képei egy- egy művésztelep emlékeit őrzik. Munkái leginkább enteriőrök, de megjelenik alkotásaiban a vallás is. A festőművész a kiállításra konkrét szempontok alapján válogatta ki képeit.

További képekért kattintson a fotóra!

Palotai Erzsébet festőművész elmondta, az első és legfontosabb szempont az úgynevezett egykezűség volt. Ha valaki végignézi a képeket, akkor sejtheti, hogy valamennyit ugyanaz az ember készítette. A művész hozzátette, a másik pedig , hogy a képek tudjanak egymás mellett létezni. Amikor falra kerülnek, úgy „beszélgessenek” egymással, hogy ne kioltsák egymás gondolatait, hanem inkább erősítsék, vagy mindegyik meg tudjon a maga nyelvén szólalni, mert különben nem tud szólni a befogadóhoz.

 

Példaértékű kiállítók

 

A vizes bázisú festékeket a művésznő olyan bravúrosan használja a papíron, hogy alkotásainak levegője, atmoszférája lesz. Enteriőrjei élő, létező tereket hoznak létre.
A Nyíregyházi Egyetem Könyvtár Galériájában megrendezett kiállítások évtizedes hagyománnyal bírnak. Olyan alkotók műveit vonultatják fel, akiktől mindenkori hallgatók tanulni tudnak.

Dr. Szepessy Béla, grafikusművész, a NYE, Vizuális Kultúra Intézet intézetigazgatója azt mondta, igyekeznek olyan művészeket meghívni, akik valamilyen módon kapcsolódnak az intézményhez és beleilleszkednek a tanítási struktúrába, mindezeken túl pedig emberileg és művészileg is példaadók.

Palotai Erzsébet kiállítását április 7-ig tekinthetik meg az érdeklődők a Nyíregyházi Egyetem Könyvtár Galériájában.

ME.

(Fotó: Trifonov Éva)