Tárlat a VMKK-ban a Szovjetunióba elhurcolt politikai foglyok és kényszermunkások emlékére

Február 25-e a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja – hangzott el a kiállításmegnyitón. Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát 1947-ben ezen a napon a kommunistákkal szembeni kiállása miatt a szovjet hatóságok, a képviselői mentelmi jog ellenére letartóztatták és a Szovjetunióba hurcolták, ahol nyolc évet töltött fogságban, először Gulágon, majd '51. őszétől az Állambiztonsági Minisztérium moszkvai központi börtönében.

A kiállítás megnyitóján emlékező beszédet mondott Halkóné dr. Rudolf Éva önkormányzati képviselő. Hangsúlyozta:

Erkölcsi kötelességünk tovább adni a következő nemzedéknek a múltat, a történelmet, az emlékezés kötelességét, mert csak így válnak erős fiatalokká, családalapítókká, így válhatunk erős nemzetté.

A munkatáborokról, lesújtó emlékekről Kossuth-díjas magyar költőnk, Faludy György is írt. Széljegyzet papír nélkül című alkotását Horváth Viktor színművész adta elő.

További képekért kattintson a fotóra!

A kiállítás alkotói is jelen voltak a megnyitón, ahol elhangzott, a tárlat Nyírkarászban készült, 2017-ben, a Gulág emlékév alkalmából.

Dr. Simon Béláné, az MTA kandidátusa, nyugalmazott főiskolai tanár azt mondta:

Nyírkarászban születtem, egyik gyerekkori barátnőmnek az édesapját is elhurcolták malenkij robotra. Ezért elkezdtem kutatni, hogyan is történt az én barátnőm édesapjának elhurcolása Nyírkarászból. A levéltárban bukkantam rá az adatokra, hogy hogyan történtek az események és közben más nyírkarásziak elhurcolásának történetét is felfedeztem, így készítettük a kiállítást.

A tárlat március 10-éig tekinthető meg a Váci Mihály Kulturális Központ földszintjén, a belépés díjtalan.

 

Dér Vivien