Tapintható művészet mindenkinek

Látássérültek adtak rövid műsort a Tapintható művészet mindenkinek című kiállítás megnyitóján a Jósa András Múzeumban. A tárlat különleges, a lényege, hogy a bemutatott darabokat kortárs alkotók készítették.

Mint arról Móga Sebők Erzsébet, a Kézzelfogható Alapítvány elnöke beszámolt, nem csak látássérültek vagy különböző fogyatékossággal élők művei tapinthatók és láthatók a kiállításaikon, hanem mások is. Képzőművészek, iparművészek, népi iparművészek is csatlakoztak ahhoz az összefogáshoz, amiben ők is szeretnék, hogy ha azok a tárgyak, amiket alkotnak, mások számára is tapintás útján hozzáférhetőek legyenek.

A vándorkiállítást Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára nyitotta meg. A tárlat fővédnöki címét is ellátó államtitkár azt mondta, amit a kiállításon bekötött szemmel mindenki átérez, azt a vakok minden nap megélik. Hozzátette, a bemutatón egy segítő viszi végig a látogatókat, rá kell hagyatkozniuk.

Petneházy Attila országgyűlési képviselő a megnyitón kiemelte, örül neki, hogy a tárlat Nyíregyházára is eljutott. Szerinte az ilyen kiállítások arra is jók, hogy az egészséges ember közelebb kerüljön a sérültekhez.

A kiállítás november 23-áig várja a vendégeket a Jósa András Múzeumban. A különleges tárlat a látók számára is nyitott, mindenki szemét egy kendővel kötik be és egy segítő vezeti körbe őket a bemutatott darabokon, amikkel először csak tapintással érintkezhetnek.

Erdős József