Tanyabejárás
Tanya-túra keretében járták körbe az érdeklődők a Nyíregyháza környéki bokortanyákat. A Települési Értéktár Bizottság által szervezett kirándulás benkőbokori állomásán bemutatták Bácskainé dr. Pristyák Erika Életképes Bokortanyák című kötetét is.

Nyíregyháza belvárosából, a Városalapítók szobrától indult az a több mint 100 fős Tanya-túra, amelynek résztvevői ellátogattak Rókabokorba, majd Benkő- és Sulyánbokorba. – A szervezők célja a kirándulással, hogy egy városközeli élménnyel ajándékozzák meg a Nyíregyháza értékeire nyitott érdeklődőket – fogalmazott Kujbusné dr. Mecsei Éva, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Levéltár igazgatója.

 

Tanyatörténelem

 

Az Értékes Esték programsorozathoz tartozó kirándulás során az érdeklődők megismerkedhettek az országosan is egyedülálló településszerkezet jellegzetességeivel, történetével, továbbá dr. Bodnár Zsuzsanna néprajzkutató jóvoltából érdekes előadásokat hallhattak a bokortanyákon élők vallását illetően, mindennapjaival, életmódjukkal, táplálkozási szokásaikkal kapcsolatban.

 

Kötetbemutató

 

Az esemény keretében Benkőbokorban, a tanyasi fák árnyékában egy sajátos hangulatú szabadtéri kötetbemutatóra is sor került, ahol Bácskainé dr. Pristyák Erika a témában írt, többéves kutatáson alapuló kötetét, Életképes Bokortanyák címmel vehették kézbe a túra résztvevői.

 

Életképes tanyák

 

– Magyarországon kb. 5 ezer tanya volt, számuk mára a felére csökkent, körülbelül 2500-ra. Azért gondolom, hogy életképesek a tanyák, mert a hivatalos helységnév szerint is mindegyik megmaradt. Vannak már új, vagy helyrehozott házak, egy bokortanya sem sorvadt el. Ma kb. 60 tanya van, ebből 36 Nyíregyháza körül, a többi Nagycserkesz és Nyírtelek környékén – mondta Bácskainé dr. Pristyák Erika, főiskolai adjunktus.

 

Sokan kiköltöznek

 

A Nyíregyháza környéki bokortanyákon a hivatalos statisztika szerint körülbelül 8000-en élnek. A lakosságszám az utóbbi években, ha kevésbé is, de növekvő tendenciát mutat. Ennek elsősorban az az oka, hogy sok fiatal dönt a kiköltözés mellett, ugyanis az ingatlanok viszonylag alacsony áron megvásárolhatók és a város is közel van.

Piszár Tünde