Tankerületi óvoda- és iskolapszichológus Konferencia

A Nyíregyházi Tankerületben jól működő iskola- és óvodapszichológusi hálózat segíti az oktatási és nevelési intézményekben zajló munkát. Nyíregyházán jelenleg 3 főállású iskolapszichológus és 6 olyan szakember tevékenykedik, akik különböző óraszámokban végzik munkájukat. Mellettük 3 főállású óvodapszichológus dolgozik. A szakemberek szerint azonban a megye más településein nem ilyen a helyzet.

 

Nyíregyházán jó a helyzet, a megyében kevés a szakember

 

Dr. Gavallér Andrea, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Pedagógiai Szakszolgálat főigazgatója elmondta, a megyében nagyon gyerekcipőben jár ez a szolgáltatás. Hozzátette, az iskola- és óvodapszichológus kollégák nagy része a Nyíregyházi Tankerületi Központhoz tartozó nevelési és oktatási intézményekben dolgozik.

 

Kibővült feladatkör

 

2013-tól az oktatási és nevelési intézményekben dolgozó és ott státuszban lévő óvoda,- illetve iskolapszichológusok munkáját a szakmai koordinátorok irányítják. Ez új feladatokat ró a szakszolgálat munkatársaira.

Jámbor Csilla óvoda- iskolapszichológus koordinátor elmagyarázta, ez a pedagógiai szakszolgálatoknak egy új feladatellátását jelenti. Hozzátette, azért fontos, mert összefogja az óvoda- és iskolapszichológusok munkáját és segíti az együttműködést a különböző intézmények között.

Az interaktív konferencián a szakmai koordinátor segítette a gyermeknevelési intézményekben dolgozók munkáját. Olyan iránymutatást adott a kicsikkel foglalkozóknak, amelyeket ők a mindennapi életben alkalmazni tudnak a fiatalok egészséges fejlődése érdekében.

 

Más a szakszolgálati és más az iskolai, óvodai munka

 

Kovács Éva Gyöngyi, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Nyíregyházi Tagintézményének vezetője kifejtette, óvodai, iskolai dolgozóknak, pszichológusoknak szervezték a konferenciát azért, hogy lássák azt, mi a különbség a Pedagógiai Szakszolgálatban végzendő pszichológusi munka, illetve az iskolai, óvodai munka között.

A találkozón az iskolákban és óvodákban dolgozó pszichológusok is megosztották tapasztalataikat a szakmával. A konferenciát a tervek szerint a jövőben rendszeresen megrendezik a Szakszolgálat munkatársai annak érdekében, hogy az óvodákban és az iskolákban dolgozó pszichológusok és a helyi szakmai szervezet munkatársai között professzionálisabb kapcsolat alakuljon ki.

ME.