Tanévzáró tárlatot rendeztek a Zrínyiben – A városlakókat is várja a Zrínyi Galéria!

Tanévzáró tárlatot rendeztek a Nyíregyházi Zrínyi Ilona Gimnázium és Kollégium tanulmányi épületében. A Galériában a kézműves szakkörösök és a kollégiumi grafikai műhely diákjai állítottak ki. Alkotásaikat az iskola nyitva tartási idejében a városlakók is megnézhetik.

A Zrínyi Galéria évtizedes programjából kiderül, hogy számtalan tehetséges képzőművész, művésztanárrá vált ifjú nevelkedett, akár tanított az iskolában. Hogy mindez hogyan függ össze a művészeti pincében működő kerámia műhellyel, vagy a kolis grafikai szakkörrel, ma már nem lehet tudni. Ok vagy okozat. 

Kanyuk Jánosné Horváth Linda művésztanár elmondta:

Elsődlegesen arra jó, hogy egy kicsit a tanulókat kiszakítsa a mindennapi, hétköznapi nehézségekből. Valóban nagyon leterheltek és gyakran a szabadidejüket sem a legjobb módon töltik el, úgyhogy ez egy lehetőség arra, hogy értelmesen és élménygazdagon töltsék az idejüket. Megtapasztalva az alkotás örömét, kiteljesedhetnek egy kicsit.

15 diák az alapmag, de a szakkörben nem divat a lemorzsolódás, inkább az jellemző, hogy duplájára dagad a csapat. Sikerrel használják a művészeti pincében a tűzzománc kemencét és az elektromos korongozó készletet.

Laczai Natália Éva tanuló szerkesztőségünk munkatársával megosztotta: 

Én eleve egy nagyon sokrétegű lány vagyok, mivel sportokban is és énekben is meg szoktam mutatkozni. Ez nekem különösen fontos, hogy művészkedhetek is itt a Zrínyiben. Különböző tárgyakat is csinálok, amiket kiállítottak most, és látható is a kiállításban. Mindenkinek ajánlom, hogy nézze meg és foglalkozzon a művészetekkel, mert kikapcsolódás a sok tanulás mellett.

A szakkörvezető szerint bizonyos, hogy a manuális tevékenységek kognitívvá válnak, és támogatják  a többi tudomány elmélyítését is. Az iskola csatlakozott a Nemzeti Tehetségprogram egy évig tartó pályázatához, mely több szinten is segítette a csapat alkotó munkáját.

A vizuális kultúrára fordítunk nagy gondot, hiszen ha körülnézünk, képek, reklámok, képi üzenetek bombázzák a gyerekeket és úgy gondolom, hogy nagy felelőssége van az iskolának abban, hogy megtanítsuk a diákokat a vizuális kultúrára, a dekódolásra, a befogadásra, vagyis, hogy a vizuális szemét ne temesse alá a mai generációt.

– tette hozzá Huszárné Kádár Ibolya, a Zrínyi Ilona Gimnázium és Kollégium igazgatója.

A diákkiállítás megnyitóján itt volt Horváth Linda egykori tanára, Janics Kornélia, grafikusművész is. A kerámiákat, fotókat és egyéb képzőművészeti alkotásokat az iskola nyitva tartási idejében az érdeklődők is megtekinthetik.