Táncosok színe-java érkezik a világból

Nyolc év kihagyás után, idén újra megszervezik a Nyírség Nemzetközi Néptáncfesztivált. Augusztus 15-én érkeznek majd a mûvészek a megyeszékhelyre, 16-ától pedig már 8 nemzet 11 együttese mutatja be szülõföldjének legszebb, leglátványosabb népi táncait. A rendezvény hivatalos tájékoztatóján dr. Ulrich Attila alpolgármester kiemelte, lesz egy Nemzeti Nap augusztus 17-én, amikor a táncosok nemcsak fellépnek, hanem „lépéseket” is tanítanak majd délután, a Kossuth téren.

 

Különleges produkciók

 

Láthatunk majd táncosokat Tajvanból, Portugáliából, Olaszországból, Horvátországból, Észak-Ciprusból és a Szilágyságból is – de a fesztivál kiemelt szereplõje a szibériai Novoszibirszkbõl érkezõ néptáncegyüttes lesz, akik magas ugrásaikkal kápráztatják majd el a nézõket – mondta Demarcsek György fesztiváligazgató.

– Az oroszok egy stilizált táncot mutatnak majd be. Az együttesrõl egyébként azt kell tudni, hogy szinte balett­alapú a koreográfiájuk, a látványos és értékes produkció mûvészi értéke pedig kiemelkedõ.
A fesztiválon négy magyar, egyben nyíregyházi együttes, a Figurás, az Igrice, a Szabolcs és a Nyírség Táncegyüttes lép majd fel többek között a Kossuth téren, a Szabadtéri Színpadon és a Váci Mihály Kulturális Központban.

 

A népzene is hangsúlyt kap

 

– A rendezvény a néptánc mellett a népzene számára is kiemelt szerepet biztosít – mondta a fesztiváltitkár, Ugyan Attila. A táncos hozzátette, minden együtteshez nagy létszámú zenekar érkezik és ezek be is mutatkoznak a nagyérdemûnek. Az augusztus 20-ai, világzenei koncert után fesztiválzáró gálamûsor lesz a Kossuth téren 20 órától, majd államalapításunk alkalmából tûzijátékkal zárják a néptáncfesztivált. A rendezvény fõ támogatója Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata.

Dér Vivien