Táncművészeti Fesztivál Nyíregyházán

Néptáncosok léptek közönség elé a Kossuth téren. A 30. Pulyabál résztvevői először a Váci Mihály Kulturális Központban a szakmai zsűri előtt mutatták meg tudásukat, majd a csoportok Nyíregyháza belvárosában is felléptek.

– Négy éve táncolok – mesélte fellépésük előtt Járai Kis Anna. – Azért kezdtem el, mert a barátnőim is oda jártak, és sok jót meséltek a néptáncról. Nagyon megszerettem, engem teljesen kikapcsol.

 

PULYABÁL MÁR 30. ALKALOMMAL

 

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye legismertebb gyermek- és ifjúsági néptánctalálkozóját, a Pulyabált már 30. alkalommal tartották meg a nyíregyházi önkormányzat és az Igrice Néptáncegyüttes közös szervezésében. 31 csoport 750 táncosa mutatta be koreográfiáját.

További képekért kattintson a fotóra!

– Három iskolában tanítok itt Nyíregyházán, mind a három általános iskolában úgy látom, hogy azok a gyerekek, akik bekapcsolódnak a néptáncba, ugyanazokat az élményeket élhetik át, mint mi 30 évvel ezelőtt – mondta Ugyan Attila, a Lókötő, Kislókötő és Topogó Táncegyüttes vezetője. – A magyar néptánckultúra ugyanazt az értéket képviselte 40–50 évvel ezelőtt, amikor az első táncház elindult Budapesten, ugyanazt, mint amikor én 30 évvel ezelőtt elkezdtem táncolni, és ma is ugyanúgy értéket képvisel. A gyerekek ezt megérzik, megtanulják, és szerintem ez az az erő, ami ezt a mozgalmat tovább viszi.

 

MINŐSÍTÉSEKET SZEREZHETTEK A CSOPORTOK



Az idei néptánctalálkozót Nyíregyháza önkormányzata és az Igrice Néptáncegyüttes közösen szervezte, a rendezvényt a nyíregyházi Táncművészeti Fesztivál keretében tartották meg. A Pulyabál eredményhirdetésén dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere köszöntötte a táncosokat.

– Úgy gondolom, hogy ezek a gyerekek, fiatalok, akik őrzik a hagyományainkat, a népi kultúrával foglalkoznak, csak jót tanulhatnak – mondta dr. Ulrich Attila. – A néptánc edzi a testüket, szellemüket, közben pedig valami olyat nyújtanak, ami nemcsak számukra és a szüleiknek öröm, hanem a közönségnek is.

A Pulyabál résztvevőinek ünnepélyes keretek között átadták a fesztivál minősítéseit. A néptánccsoportok arany, ezüst, illetve bronz minősítéseket kaptak, de a legjobbaknak különdíjakat is odaítélt a zsűri. A 2016. évi Pulyabál Fesztiváldíját a Móra-Garabonciás Táncegyüttes nyerte el. Az ünnepélyes eredményhirdetés és díjkiosztás után a Táncművészeti Fesztivál zárásaként gálaműsort tartottak.

F. A.

(Fotó: Szarka Lajos)