Tánccal nyit a VMKK

Új fény- és hangtechnikát is kapott a felújított Váci Mihály Kulturális Központ. A művelődési ház épületét alig több mint egy évvel ezelőtt kezdték el felújítani, a közel kétmilliárdos projekt fő részeként a VMKK újult meg. A berendezés különlegességét mutatja, hogy a a fénypultból összesen három van az országban.
Az épület január 16-án, péntek este nyitja meg a kapuit a nyilvánosság előtt. Ebből az alkalomból egy ősbemutatót tartanak a koncertteremben. A 5 DOORS SHOW elnevezésű produkció a világ legkülönbözőbb tánc és zenei stílusait ötvözi. A Dance in the light, vagyis a Tánc a fényben alcímen futó műsort eddig az országban még nem láthatta a nagyközönség, amiben a tánc és a zene mellett a fényjátékok is meghatározóak.

Világszínvonalú technika  (kattintson, galéria nyílik)

– Nyitórendezvényként mindenképpen szerettünk volna egy nagyon színvonalas programot idehozni a városba – mondta Mészáros Szilárd, a VMKK igazgatója. – Sokáig keresgéltünk, míg megtaláltuk a 5 Doors nevű formációt. Róluk azt kell tudni, hogy az ország legjobb táncegyütteseiből, a legjobb táncosok által verbuválódott. Velük sikerült megállapodni, a nyitórendezvényünk hozzájuk fog kapcsolódni. Tehát 16-án, pénteken 19 órától várunk szeretettel minden kedves városlakót, illetve megyelakót. Ígérhetem, hogy egy világszínvonalú produkciót fognak látni mind táncban, mind pedig látványban. Elképesztő LED-technikával, fényjátékkal és tánctudással fognak találkozni egy körülbelül 90 perces showműsor keretében.

A táncprodukció mellett számos más programmal is készülnek a VMKK-ban. Vasárnap a családokat várják, akik A világ legügyetlenebb bűvészét láthatják fél 11-től, utána pedig kreatív játszóházat is tartanak a kicsiknek. A művelődési házban tartják a Magyar Kultúra Napját is, amihez több kísérő-rendezvény kapcsolódik.
Az épületet európai uniós és hazai források felhasználásával újították fel. Dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere azt mondta, igyekeztek minél több helyi vállalkozót bevonni a munkálatokba, és arra is figyeltek, hogy az épületen előforduló hibákat minél előbb kijavítsák a szakemberek.

– A fő kivitelezők és a projektmenedzsment között született egy megállapodás decemberben, hogy a bevállalt garanciális és szépészeti javításokat most csinálják meg, és ne tolják ki a garanciális idő végéig – mondta el dr. Ulrich Attila alpolgármester. – Erre azért is volt szükség, mert ez az épület Nyíregyházának egy büszkesége, így azt szerettük volna, hogy ha megnyílik, olyan impozáns látványt is nyújtson a látogatóknak, amely valójában ezt az épületet jellemzi. Kiemelném, hogy nyíregyházi vállalkozók dolgoznak rajta, akik nagyon konstruktívan álltak hozzá ezekhez a kérésekhez is, úgyhogy köszönöm szépen mindenkinek a munkáját, akik lehetővé tették, hogy ez a ház megújuljon.

Az épület a mai funkciójában több lesz, mint a korábbi művelődési ház volt. A Város-Kép Kft. médiacsoport is visszaköltözött már az irodáiba. A Nyíregyházi Televíziót, a Nyíregyházi Naplót, valamint a nyiregyhaza.hu weboldalt üzemeltető szakemberek is régi helyükön, de megújult környezetben dolgoznak már.

Erdős József