Támogatás a rászoruló hallgatóknak

Pénzbeni támogatást tartalmazott a boríték, melyet Kovács Zoltán, a Nyíregyházi Önkormányzat Rászoruló Hallgatókért Közalapítvány Kuratóriumának elnöke adott át azoknak a diákoknak, akik a választott oktatási intézményükben nem csak jól teljesítettek, de rászorultsági alapon is megérdemlik.

 

Segíteni a felkészülést

 

A támogatást olyan felsőfokú tanulmányokat folytató hallgatók részére ítélik oda, akik legalább 5 éves nyíregyházi állandó lakóhellyel, első diploma megszerzésére vonatkozó felsőoktatási hallgatói jogviszonnyal és jó tanulmányi eredménnyel rendelkeznek, vagy első éves hallgatók esetén a felvételi eljárás során 360 pontot elértek, és a családjukban az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének kétszeresét, azaz 57 ezer forintot. A támogatással az önkormányzat a hallgatók gördülékenyebb felkészüléséhez igyekszik hozzájárulni. 

További képekért kattintson a fotóra!

– Mindannyian tisztában vagyunk azzal, hogy nagy költséggel jár az, ha valaki egyetemen vagy főiskolán tanul, akár Nyíregyházán, akár más városban. Az alapítvány és így az önkormányzat célja az, hogy a rászoruló, ugyanakkor jó tanulók ehhez anyagi támogatást kapjanak. Tehát a tanulmányaikat könnyebben tudják végezni, és ne legyen anyagi akadálya annak, hogy tanuljanak és a tanulásra koncentráljanak – emelte ki a támogatás célját Jászai Menyhért, a város alpolgármestere.

 

42 boríték

 

A megadott határidőig 47 hallgató nyújtotta be pályázatát. Közülük 42-en feleltek meg a pályázatban kiírt feltételeknek, így a Kuratórium 45 ezer, 35 ezer, valamint 25 ezer forint összegű támogatásban részesítette őket elért tanulmányi eredményük alapján. Az elsőéves hallgatók részére egységesen 20 ezer forint összegű vissza nem térítendő támogatást állapított meg. Berecz Adrienn egyike azoknak, akik pénzbeni támogatásban részesültek. A Pannon Egyetemen nemzetközi tanulmányokat és pénzügy-számvitelt hallgató fiatal nagyon örül a támogatásnak.

– Szívesen költeném a családomra, mert főleg így karácsonykor nagyon jól esik, hogy kicsit többet tudok nekik visszaadni, mert ők is mindenben segítenek, így az egyetem során, úgyhogy szerintem rájuk fogom költeni – hangsúlyozta a fiatal lány.

 

Évente kétszer

 

A Kuratórium 1996 óta évente két alkalommal támogatja a rászoruló hallgatókat, melynek során összesen 3 millió forintot osztanak szét. Ebben a félévben 1 millió 340 ezer forint támogatást ítéltek meg. A következő félévben még lehet pályázni, a kiírást tavasszal a Nyíregyházi Napló teszi közzé.

Piszár Tünde

(Fotó: Szarka Lajos)