Talpplasztika egy kaffersason
A Nyíregyházi Állatpark kaffersas (Aquila verreauxii) hímjét az állatpark állatorvosai már több mint 1 éve kezelik lábsérüléseivel. Az állat egy afrikai csempészszállítmánnyal érkezett Magyarországra és társaival együtt a park új tágas sasröpdéjében nyert elhelyezést.

A szállítás megviselte a madarakat, de a több hónapig tartó gondos ápolás eredményeként mára az összes egyed jó egészségnek örvend, és összeszoktatásuk a Nyíregyházán már évek óta látható marabukkal és Rüppel-keselyűkkel is sikeresen befejeződött.

Egyetlen makacs sérülés maradt, a tegnap műtött egyed talpa közepén, amit egy kaffersasokon eddig még soha nem alkalmazott módszer segítségével próbálnak meggyógyítani a park állatorvosai egy külföldi specialistával, dr. Ladislav Molnarral, a kassai állatorvosi egyetem egzotikus klinikájának állatorvosával a Nyíregyházi Állatkórházban.
A plasztikai sebészeti eljárás során a madár lábának más területéről ültettek saját bőrt a sebre, ami jelentősen felgyorsíthatja a már csaknem egy éve tartó kezelések sikeres befejezését.

A kaffersas, más néven Verreaux-sas (Aquila verreauxii) tudományos és fajnevét Édouard Verreaux természettudósról kapta.
Főleg sziklás vidékeken és hegyvidéki területeken él Afrikában, a Szaharától délre.

Tollazata sötét, háta fehér, ami a pihenő madár hátán egy v-alakban látszik.