Tájékoztatás – Kéményseprőipari sormunka ütemterv

A tervezett sormunka a kéményseprőipari szerv megrendelés nélkül, rendszeres időközönként, tűzbiztonsági okból végzett ellenőrző tevékenysége, amely kiterjed az ingatlanhoz tartozó tüzelőberendezés égéstermékének elvezetésére szolgáló kémény (kémények), tartalékkémény, továbbá a bekötő- és összekötő elemek átvizsgálására, szükség szerinti tisztítására, négyévenkénti műszaki felülvizsgálatára.

2018. január 1-től a sormunka csak a társasházakban és a lakásszövetkezeti lakóépületekben kötelező, és a természetes személyek tulajdonában lévő ingatlanokhoz tartozó égéstermék-elvezetők (kémények) esetében – a kéményseprő által megajánlott első két időpontban ingyenes. Az érintett ingatlan tulajdonosát a tervezett sormunka ütemezett időpontjáról két héttel korábban értesítik.

A társasházzá nem alakult, és gazdálkodó szervezet székhelyeként, telephelyeként, fióktelepként be nem jegyzett egylakásos ingatlanok tulajdonosai – zömmel családiház-tulajdonosok – részére a sormunka nem kötelező, de ajánlott. A kéménytulajdonosok vagy kéményhasználók kezdeményezésére a közszolgáltató – közöttük ellátási területén a katasztrófavédelem kéményseprőipari szerve – egy közösen egyeztetett időpontban, a törvényben előírt gyakorisággal, ingyenesen végzi el a felülvizsgálatot.

A gazdálkodó szervezetek tulajdonában vagy használatában lévő egylakásos ingatlanoknál a kéményellenőrzés a tüzelő- fűtőberendezés fajtájától függően évente vagy kétévente kötelező. A kéményseprőipari tevékenységet megrendelésre a területi kéményseprőipari szolgáltató végzi, költségtérítés ellenében.

Az ütemterv és a tevékenység ellátásával kapcsolatos minden további információ elérhető a www.kemenysepres.katasztrofavedelem.hu weboldalon, vagy a 1818-as telefonos ügyfélszolgálaton.