Tahmed és gazdája győztes típusok
A Karakán Klub március 26-án tartotta éves klubkiállítását és főtenyészszemléjét Budapesten, melyre külföldről is érkeztek nevezők. A számos versenyző eb közül azonban, champion kategóriában több év után újra magyar győzelem született, és nem is akármilyen – a nyíregyházi Jávor Dániel és a közép-ázsiai juhász, Tahmed utasított maga mögé mindenkit.

– A kutyák gyermekkorom óta szerves részei az életemnek, így egyértelmű volt, hogy a későbbiekben is ezen a területen képzelem el magam. Öt éve kezdtem közép-ázsiai juhászokkal foglalkozni, 2013-ban pedig Ukrajnában megszületett Tahmed, aki azóta is hűséges társam, és már számos versenyen bizonyítottunk együtt – emlékezett vissza beszélgetésünk elején a 27 éves Dániel, akinek kutyáját az utóbbi három évben az Év Kutyája kitüntetéssel jutalmazták.

TAHMED ERŐS JELLEM

– Mutatsd be nekünk Tahmedet!
– Tahmed egy hároméves kan közép-ázsiai juhász, a Mia Caoko Mia Kennelből, világgyőztes felmenőkkel... Nekem azonban sokkal többet jelent ennél. A társam, a barátom. A kapcsolatunk kissé nehézkesen indult, a fajtájából kiindulva nem egyszerű eset. A közép-ázsiai juhászok a legősibb fajták egyikei. A kezdetektől fogva pásztorkutyaként és őrző-védőként használták és a mai napig használják őket, így egy erős, magabiztos, független, félelmet nem ismerő jellem alakult ki náluk. Pelyvás Csaba kutyakiképző barátom rengeteget segített már az első időszakban, így mára összeszokott társakká váltunk.

NÉGYHETES FELKÉSZÜLÉS

– Nemrég tértetek vissza a Karakán Klubkiállításról, mégpedig egy első helyezéssel. Hogyan készültetek Tahmeddel a megmérettetésre?
– Már jártasak vagyunk a versenyzésben, így tudtuk, négy héttel a klubkiállítás előtt meg kell kezdeni a felkészülést. Rengeteget készültünk, szituációs gyakorlatokat próbáltunk el emberekkel és más kutyákkal is. Az étkezésre is odafigyeltünk, csökkentettük az adagot, hogy a koncentrációja jobb legyen, valamint a jutalmazást is csak a sikeres feladatvégzés utáni időre ütemeztük. Egy héttel a nagy nap előtt Ács Anita kozmetikus vette kezei közé Tahmedet, fürdetés, szárítás, szőrzetigazítás következett. Pelyvás Csaba kiképző nagyon sokat segített, valamint páromra, Rácz Nikolettre, szüleimre és nagybátyámra, Sári Jánosra is mindenben számíthattam.

ELSŐ HELYEZETT CHAMPION ÉS FAJTAGYŐZTES

– Hogyan éltétek meg a verseny feszültséggel teli pillanatait, milyen érzés volt a siker?
– Bevallom, nagyon izgultam. Arra, hogy 183 jelentkező közül minket válasszanak, kevés volt az esély. Erős mezőny volt, hihetetlenül jó kutyák érkeztek a környező országokból, és amikor az orosz bíró, Eugene Yerusalimsky kimondta Tahmed nevét, el sem hittem. Első helyezés champion kategóriában és fajtagyőztes... Eszméletlen érzés volt, hatalmas öröm és büszkeség öntött el. Ezekért a percekért érdemes dolgozni és küzdeni.

HATÁR A CSILLAGOS ÉG

– Készültök jelenleg valamilyen nagyobb kiállításra vagy versenyre?
– Noha most tértünk haza Budapestről, nincs megállás... Tahmed sikerei egyre felfelé ívelőbbek, így nem állunk meg. Nagyon szeretnénk eljutni az idei világkiállításra Oroszországba és a Szlovák Klubkiállításon való részvétel is tervben van.

Farkas Fanni