Tábla hirdeti a hős tűzoltók emlékét

1884 tavasza – ekkor alakult meg Nyíregyházán a tűzoltóság. Az eltelt 133 évben a lánglovagoknak számos veszélyes esetben kellett helytállásukat bizonyítani: tűzoltás, árvízi védekezés, műszaki mentés. Tették mindezt úgy, hogy feladataik végzése közben egyetlen bajtársukat sem veszítették el. Ezt a bátor és hősies szolgálatteljesítést ezentúl emléktábla hirdeti a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság főbejáratánál, melyet a tűzoltók védőszentje, a Szent Flórián napja alkalmából tartott ünnepségen avattak fel.

 

Fontos szerep a városban

 

Az megemlékezésen részt vett dr. Ulrich Attila is, aki kiemelte, a tábla nemcsak a múltnak állít emléket. A tűzoltók szolgálata a jövőnek is irányt mutat bátorságból, hősiességből, fegyelemből. Mint mondta, azonban a mában is jelentős feladat hárul a tűzoltókra város életében. Az alpolgármester úgy fogalmazott, a katasztrófavédelemmel kiegészülve a tűzoltóság nagyon fontos feladatot lát el, mert megvédi az embereket attól, hogy a hanyagságból vagy gondatlanságból keletkezett tűzesetek nagy károkat okozzanak. Hangsúlyozta, éppen ezért olyan központi szerepük van Nyíregyháza életében, amit a város csak úgy tud kifejezni, hogyha erkölcsi és anyagi támogatással is hozzájárul ahhoz, hogy ők minél magasabb szinten tudják a munkájukat végezni.

 

Folyamatos fejlődés

 

További képekért kattintson a fotóra!

Ezt a magasabb szintű munkát szolgálják többek között a folyamatos képzések, illetve az eszközpark fejlesztése is. Legutóbb önkéntes tűzoltók tettek sikeres tűzoltóvezetői vizsgát a megyei igazgatóságon, valamint új járművekkel is gazdagodott a parancsnokság.

Huszonkét tűzoltó végzett, önkéntes és önkormányzati tűzoltó, akik tűzoltásvezetői képzettséget szereztek. De való igaz, hogy nagyon nagy technikai fejlődésen ment át az előző időszakban, az előző évben a nyíregyházi tűzoltóság. Egy saját, Rába típusú fecskendőt kaptunk, illetve egy 42 méteres mentőmagasságal rendelkező létrát, amellyel bátran kijelenthetjük, hogy Nyíregyházán minden épületet el tudunk érni, hogyha szükséges a mentés – Toldi András tű. őrnagy, a Nyíregyházi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság parancsnoka.

 

Koszorúzások városszerte

 

Szent Flórián a 3. században Diocletianus császár katonája volt. A 15. század végétől kezdve lett a tűzzel dolgozók védőszentje, mert azt tartották, hogy ifjúkorában imádságára kialudtak egy égő ház lángjai. Nyíregyházi szobránál ünnepnapján a tűzoltók koszorúzást is tartottak a hősi halált halt tűzoltók emlékére. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, Nyíregyháza város önkormányzata és a megyei tűzoltó szövetség képviselői helyezték el az emlékezés virágait.

Délelőtt még az egykori nyíregyházi tűzoltó laktanya helyén épült Szent Miklós Görögkatolikus Általános Iskolánál is tartottak megemlékezést, hiszen az intézmény falán 2014-ben avatták fel azt az emléktáblát, amely emlékeztet arra, hogy 1911 és 1958 között itt működött az első nyíregyházi tűzoltóság. Itt a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Nyíregyházi Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetői, a görögkatolikus egyház helyi vezetése, valamint az iskola igazgatója és a 4. A osztályos tanulói koszorúztak.

Zadubenszki Norbert
Fotó: Szarka Lajos