Szúnyogok és kullancsok?! Kiderül, hogyan hatásos a vérszívók elleni védekezés
Szúnyogok és kullancsok?!

Nyíregyházát az országos szúnyoggyérítési program is érinti, de a városüzemeltető cég megbízásából is végeznek szúnyogirtást. Az elmúlt napokban többször láthattuk, hallhattuk a permetező AN2-es gépeket valamennyi városrész felett. Most azt összegeztük szakgyógyszerész segítségével, hogyan védekezhetünk a szúnyogok és a kullancsok ellen.

A közelmúltban csapadékos időjárás és napsütéses, forró napok követték egymást – ez kedvezett a szúnyogoknak is. A gyérítést idén is az Országos Katasztrófavédelem, valamint a helyi önkormányzatok végzik – Nyíregyházán a városüzemeltető NYÍRVV mintegy 20 millió forintot fordít az idei szúnyogirtásra. Légi és földi gyérítés is volt és lesz is még.

A szúnyogcsípés kellemetlen, fontos a megelőzés, a védekezés – megannyi szer közül választhatunk; a legtöbben a spray alapú riasztó készítményeket részesítik előnyben.

Dr. Kerék Dániel szakgyógyszerész (Korona Gyógyszertár) azt mondja:

Nagyon fontos, hogy a kiválasztott szer megfelelően hatékony legyen, hosszú időre nyújtson számunkra védettséget a rovarcsípés ellen, illetve fontos azt is figyelembe vennünk a leírás szerint, hogy gyermekre vagy felnőttre alkalmazható-e a szer, illetve bőrön vagy ruhán használható.

Nemcsak a szúnyogok, a kullancsok ellen is érdemes védekezni. Séta az erődben, kirándulás a hegyekben, de most már a kertvárosi részeken is egyre többször találkozhatunk a vérszívó ektoparazitával.

Dr. Kerék Dániel hozzátette:

A kullancsok által terjesztett két leggyakoribb betegség kullancs-encephalitis és a Lyme-kór. Előbbiről fontos tudnunk, hogy védőoltás van rá, de nem kötelező a védőoltás. Pont ezért fontos tájékozódnunk kirándulások, nyaralások tervezésénél, hogy rendelkezünk-e ilyen védőoltással vagy hogy hol lehet azt beadatni. A Lyme-kór ellen pedig nem létezik védőoltás, viszont maga a betegség kezelhető. Kirándulások során nagyon fontos magunkat különböző rovarriasztó szerekkel befújnunk.

Fontos az önellenőrzés – ha már elkezdte magát a bőr alá befúrni a kullancs, óvatos, de gyors reakció kell! Kullancscsipesszel vagy -kanállal ajánlott eltávolítani a vérszívót úgy, hogy ne sérüljön a potroha. Az eltávolított kullancsot érdemes gyógyszertárakban is kapható mintacsőbe helyezni, hiszen akár laboratóriumban vagy egy gyorsteszt segítségével is ellenőrizhetjük, hogy fertőzött volt-e a vérszívó.