Születésnapi tudományos ülés

Születésnappal egybekötött tudományos konferencián vitatták meg a magyar pszichiátriai szakma képviselői a terület időszerű témáit. Az ünnepi ülést professzor. dr. Bánki M. Csaba címzetes egyetemi tanár tiszteletére hívták össze, aki a napokban ünnepelte 70. születésnapját. A neves pszichiáter 1947. április 15-én született Makón, majd a családi hagyományoknak megfelelően orvosnak tanult és a Semmelweis Egyetemen 1972-ben letette a Hippokratészi esküt. Ezt követően dolgozott sebészként és körzeti orvosként, de közben folyamatosan az emberi agy működése érdekelte. Dr. Bánki M. Csaba 1974-től dolgozik Nagykállóban, 78-ban pszichiáter szakvizsgát tett, 1980-ban pedig már mint az ország legfiatalabb főorvosa tevékenykedett. A nyolcvanas évek első felében az USA-ban meghívott professzorként dolgozott, 1994-ben a Magyar Tudományos Akadémia doktora lett. Professzor 1972-től foglalkozik kutatással. Fő területe a biológiai pszichiátria, a gyógyszerkutatás, a depresszió és az öngyilkosság.

 

„Jó volt a része lenni...”

 

Prof. dr. Bánki M. Csaba, címzetes egyetemi tanár elmondta, érdekli, hogyan működik a közel másfél kiló „kocsonya” az emberi fejben. Hozzátette, ma is nagyon foglalkoztatja, hiszen ma se egyértelmű még igazán. A professzor kifejtette, de a mai „nem-tudásunk” sokkal gazdagabb és sokkal színesebb, mint negyven évvel ezelőtt. Dr. Bánki M. Csaba azt mondta, jó volt ehhez hozzájárulni, jó volt egy kicsit a része lenni és nem érzi úgy, hogy be kellene fejeznie.

 

Könyvek, előadások, díjak

 

Professzor dr. Bánki M. Csaba tudását számos díj, elismerés és szakmai tagság is bizonyítja. Több, mint 200 közleményben, közöttük több angol nyelvűben, 1000 írásban, 24 a mai napig használt tankönyvfejezetben és 9 önálló könyvben osztotta meg tudását és tapasztalatát az utókorral. Művei nem csupán a szakma, hanem a laikusok körében is népszerűek, hiszen érthetően, köznapi nyelven írta le az agy, a hormon,- és az idegrendszer kapcsolatát. Írói munkásságát 2000-ben Nemes Nagy Ágnes-díjjal jutalmazták. Születésnapján, Még sose voltam 70 éves… címmel tartott előadásában azt mondta, ez csupán egy alkalom az életében, amely valójában egy folyamat. Olyan dolog, amely további tudományos tettekre buzdítja.

ME.