Szpari aranycsapat - ismét a stadionban az 1980-as együttes

Közel negyven éve, hogy először az élvonalba jutott a nyíregyházi labdarúgó együttes. Pár esztendeje a Múzeumfaluban rendeztek az akkori csapat tagjainak közönségtalálkozót, vasárnap pedig a Városi Stadionban köszönti őket a klub vezetése. A Vasas elleni találkozón ünnepli a nyíregyházi futball 90. születésnapját.

Az 1920-as években több gárda is volt Nyíregyházán. 1928-ban NYVSC, később többek között MÁV Egyetértés, Törekvés, Lokomotív, NYVSSC, NYFC, Nyírség-Spartacus néven is szerepelt a bajnokságokban a csapat, mely az elmúlt 90 esztendőben számos emlékezetes meccset játszott. Az első NB-I-es gól Kozma Józseftől, Moldván Miklós személyében az első válogatott a Szpariból. Czeczeli Károly legendás szabadrúgásai, Kiss Miklós góljai, Buús György védései, majd Fecsku István megmozdulásai örökké megmaradtak.
De Csehi Tibor fejesei vagy az első légiósok, Szkunc és Zubanics játéka, Malisenko büntetője az osztályozón Szombathelyen, Kirchmayer Tibor gólpasszai, Szatke Zoltán és Csernijenko Ruszlán góljai, a Debrecen 4-2-es, a Fradi 3-0-ás legyőzése mind-mind a Szpari történelem része. De a közelmúltból Benkő Balázs győztes találata a DVSC elleni kupameccsen, Bajzát Péter ollózós gólja a Kisvárdának, Ovszijenko Volodimir csatárjátéka (kapusként) Pakson, vagy Zoran Kostic egy-egy remek csele is felejthetetlen. És ez csak kis szelete annak, amit Szparinak hívunk. Vasárnap a Vasas elleni találkozón ezt ünnepeljük.