Szorosabb együttműködés, hatékonyabb határvédelem

A rendészeti országos rendőrfőkapitány-helyettes jelentette be, hogy mától úgynevezett kapcsolattartási pont létesül a záhonyi határátkelőhelyen. Ez azt jelenti, hogy magyar oldalon, a határállomás épületében egy részt közös szolgálati helynek alakították ki. Itt a magyar és ukrán hátárőrizeti szervek munkatársai napi 24 órában közösen dolgoznak majd. Halmosi Zsolt vezérőrnagy, és ukrán kollégája Viktor Nazarenko vezérezredes ünnepélyes keretek között, szalagátvágással adta át a kapcsolattartási pontot. A két rendőrtábornok ezután meg is tekintette azokat a helyiségeket, ahol a közös munka folyik majd. Uniós támogatással alakították ki az irodákat és fejlesztették a kommunikációs eszközöket. A kapcsolattartási pont lénye ugyanis az, hogy a határőrizeti szervek összekapcsolták egymás adatbázisát. A fejlesztéstől azt várják, hogy javuljon a bűnüldözés hatékonysága. Emellett pedig az illegális árucsere és az illegális migráció ellen is hatékony. 

– Az illegális migráció folyamatosan új útirányokat keres, hiszen a szerb-magyar határszakaszt hermetikusan lezárta Magyarország. Ezért aztán az ukrán határszakaszon is lényegesen kisebb mértékben ugyan, de találkozunk illegális migránsokkal. 2016-ban közel 500 ilyen illegális migráns átlépését detektáltuk és fogtuk el. Ilyenkor a visszafogadási egyezmény és a másik országba való toloncolás működését fogja segíteni ez a kapcsolattartási pont – jelentette ki Halmosi Zsolt vezérőrnagy.

A záhonyi kapcsolattartási pont napi 24 órában fog működni. Azt is várják tőle, hogy gyorsabbá válik a határátkelés. A tervek szerint a közeljövőben pedig további négy magyar-ukrán közúti és két vasúti határátkelőhelyen is hasonló kapcsolattartási pontokat fognak kialakítani.

Z. Pintye Zsolt