Szólt a zene a barátság napján!

Lengyel harmonikamuzsika hangja töltötte be hétfő este a Vikár Sándor Zeneiskola hangversenytermét. Így ünnepelte meg a Nyíregyháza és Rzeszów önkormányzata a Lengyel-Magyar Barátság Napját. A lengyel testvérvárosból küldöttség érkezett az eseményre. Itt volt a város alpolgármestere, aki elmondta, az idei esztendő fontos mérföldkő a két település és a két nemzet együttműködésében.

– Történelmi kapcsolataink jóval régebbről datálódnak, de a városok közötti kapcsolat sem fiatal már. Idén ünnepeljük a szerződéskötés 20 éves évfordulóját. Különösen fontos nekünk, hogy Nyíregyházával jó kapcsolatokat ápoljunk, ezért jöttünk el erre az eseményre – hangsúlyozta Andrzej Gutkowski, Rzeszów alpolgármestere.

További képekért kattintson a fotóra!

A Lengyel-Magyar Barátság Napját 2007 óta ünneplik országszerte. Nyíregyháza idén egy-egy vetélkedőt szervezett ebből az alkalomból a megye hetedik osztályos tanulóinak. A zeneiskolában a vetélkedő nyerteseit is díjazták. Az önkormányzat részéről dr. Ulrich Attila beszélt arról, miért fontos a két nép közötti barátság, majd hozzátette, Nyíregyháza igyekszik minél több szállal kötődni Lengyelországhoz. – Új utakat és új lengyel barátokat is keresünk, illetve kerestünk az elmúlt időszakban, és meg is találtuk Bielsko-Biala városának a személyében ezt. Lényegében ez a testvériség nagyon szorosan, mintegy 800 éve összeköti a két népet. Nem véletlenül van ez a 18. század elején íródott vers, amelynek az első két sorát a lengyelek és a magyarok is jól ismerik. Ez a „lengyel magyar két jó barát”, ami úgy folytatódik, hogy „együtt harcol és issza borát” – tette hozzá dr. Ulrich Attila alpolgármester.

[REKLAM]

A Lengyel Köztársaság arany érdemkeresztjével tüntette ki Bárkányi Tamást Andrzej Duda köztársasági elnök március 18-án. Ez is kiderült az ünnepségen. A Nyíregyházi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat elnöke azt mondta, ez többek között annak köszönhető, hogy a szabolcsi megyeszékhelyen a turisztikán túl is élő kapcsolatot ápol Lengyelországgal.

– Itt az iskolák egymással együttműködnek, vagy a két város tűzoltói és különböző vállalatok. Tehát Nyíregyháza és Rzeszów, valamint a magyarok és lengyelek közötti kapcsolat él. Nálunk el lehet mondani, hogy pezseg és él – mondta el Bárkányi Tamás.

A helyi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat a rendszerváltás óta működik. Számos rendezvényt, megemlékezést szerveztek már a településen, és aktívan segítik a testvérvárosi kapcsolat ápolását.

Z. Pintye Zsolt

(Fotó: Szarka Lajos)