Szolgáltató bíróságokért!

A bíróságok iránti bizalom erősítése, az ügyfélelégedettség, az ítélkezés hatékonyságának növelése és a két évnél hosszabb pertartamú ügyek számának csökkentése. Többek között ezeket a célokat tűzte ki a „Szolgáltató bíróságokért!” program. Az Országos Bírósági Hivatal elnöke 2015. június 23-án hirdette meg a tízpontos programot. Az országos program alapján a Nyíregyházi Törvényszék elkészítette saját cselekvési tervét.

 

TÖBB TÁRGYALÁSI NAPOT TARTOTTAK

 

A program során kiemelt cél volt, hogy a két évnél hosszabb pertartamú ügyek számát az összes folyamatban lévő ügy számához képest 20 százalékkal csökkentsék.

Dr. Nyakó Zsuzsanna, a Nyíregyházi Törvényszék elnöke elmondta: a bírák a program idejére önkéntes vállalásokat tettek annak érdekében, hogy az ilyen ügyeket minél hamarabb befejezzék, és az időközben két éven túlivá váló, folyamatban lévő ügyeiket is soron kívül intézték. A kötelezően előírt tárgyalási napokat meghaladóan további tárgyalási napokat is kitűztek a hatékonyabb ítélkezésért.


JELENTŐS EREDMÉNYEK

 

A megtett intézkedések jelentős eredményeket hoztak. A Nyíregyházi Törvényszéken a 2015. május 31-én folyamatban lévő két éven túli 313 ügyből a program lezárásakor, 2016. március 31-én 190 ügy maradt folyamatban, amely a hosszabb pertartamú ügyek 39,3 százalékos csökkentését jelenti. A törvényszék és illetékességi területéhez tartozó helyi bíróságok ezen túl több mint 600 „elöregedett” ügyet fejeztek be eredményesen.

F. A.