Szociális gyermekétkeztetésre az idei költségvetésben 79 milliárd forint jut

 

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára kiemelte, az ingyenes gyermekétkeztetés területén is bővülő forrásokkal lehet számolni, hiszen a tavalyihoz képest 5 milliárddal több jut erre.

Rétvári Bence hangsúlyozta:

A tavalyi 74 milliárd forint után idén 79 milliárd forint áll rendelkezésre szociális gyermekétkeztetésre. Ez jóval magasabb, mint 2010-ben. 29 milliárd forint volt az, amit az utolsó baloldali kormány erre a célra szánt. Több mint 2,5-szeresére emeltük az összeget, amit a kormány most már szociális gyermekétkeztetésre tud fordítani. Ennek köszönhetően nagy mértékben megnőtt azoknak a száma is, akik erre jogosultak. 10 kisgyermekből közel 9 már ingyenesen tud enni. De a nagyobb korosztályban is bővült az igénybe vevőknek a köre, már csak azért is, mert kiterjesztettük a tavaszi-őszi és téli szünetre is az ingyenes gyermekétkeztetést. Tehát 2018-ban már harmadik éve ennek a fedezete is rendelkezésre áll a költségvetésben. Benne van a következő tavaszi szünetnek, az őszi szünetnek és a téli szünetnek is a szociális gyermekétkeztetési költsége is.

Rétvári Bence hozzátette, szélesítik azok körét, akik bekerülhetnek az ingyenességi körbe. Január elsejével a rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény igénybevételéhez szükséges jövedelemhatárt öt százalékkal emelték. Ezzel az intézkedéssel további tízezer gyermek kerülhet be a szociális étkeztetés rendszerébe. A parlamenti államtitkár beszámolt arról is, hogy a költségvetésben 12 milliárd forint szerepel az 1-9. osztályos gyermekek tankönyveinek fedezetére. Ez tanulónként körülbelül 12 ezer forintot jelent; ennyivel csökkentik tovább a családok terheit.


Dér Vivien