Szja-bevallás – Ügyelni kell a részletekre!

A Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz az év első három hónapjában beérkezett bevallásokban több hiba is volt. Ezek jelentős részét a hivatal dolgozói az ügyfelek közreműködésével kijavították. A személyijövedelemadó-bevallások legjellemzőbb hibái:

 

Aláíráshiány

 

Az első és legfontosabb, hogy a bevallás csak eredeti aláírással érvényes, így ha az lemarad a nyomtatványról, egy újabb levélváltással vagy személyes megjelenéssel kell pótolni a bevallást hitelesítő aláírást.

 

Hiányzó adószám

 

Gyakori hiba, hogy az adózók adóazonosító jelük mellett nem tüntetik fel az adószámukat. Aki egyéni vállalkozó vagy adószámos magánszemélyként, őstermeléshez, ingatlan-bérbeadáshoz, esetleg más önálló tevékenységhez van adószáma, azt a bevalláson fel kell tüntetni még akkor is, ha egyébként az adott tevékenységet nem végzi, abból nem származott bevétele, így azzal kapcsolatban a bevallásban nem szerepeltet adatot.

 

Családi adókedvezményekhez kapcsolódó adatok

 

Új rész a 03-as lapon az első házasok kedvezménye. Ettől az évtől a lap tetejére került fel az első házasok kedvezményének nyilatkozata, ami nagyon hasonlít a családi kedvezmény megosztásával kapcsolatos részhez. Ez sokakat megzavar és az első házasok kedvezményénél töltik ki a családi kedvezmény megosztásához szükséges adatokat.

 

Családi kedvezményre való jogosultság feltüntetése

 

Ettől az évtől az eltartottak adatainál nem elég a családi kedvezményre jogosító hónapokban jelölni azt, hogy a gyermek milyen eltartotti státuszban van, hanem jelezni kell azt is, milyen jogon jogosult az adózó a kedvezményi igénybevételére.

 

Magzati kedvezményhez kapcsolódó időszak

 

Lehetőség van a várandósság 91. napjától a magzat utáni kedvezményhez kapcsolódó időszak megjelölésére. Gyakran előfordul, hogy félreértésből ide írják be a családi kedvezmény igénybevételének az időszakát, így olyanok is kitöltik, akik magzat után nem érvényesítenek kedvezményt. Ezt a részt csak a várandósság esetén kell kitölteni.

 

Egészségügyi hozzájárulás bevallása

 

Őstermelésből származó jövedelem, önálló tevékenység, osztalékkifizetés, illetve önkéntes nyugdíjpénztár fizetése esetén előfordulhat, hogy az adózónak egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettsége keletkezik. Ebben az esetben a bevallás 09-es lapján ezt is fel kell tüntetni. Amire oda kell figyelni, hogy a 09-es lap megfelelő sorába nem a kötelezettség alapján szolgáló jövedelmet, hanem a kiszámított egészségügyi hozzájárulás összegét kell beírni.

A hibák kiküszöbölése érdekében a Nemzeti Adó- és Vámhivatal egy számítógépes programmal segíti ügyfeleit.

 

Program, amely az adózókat segíti

 

Magyar Norbert, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal sajtószóvivője azt mondta, az általános nyomtatványkitöltő program segítségével kitöltött bevallásokban sokkal kevesebb a hibalehetőség, hiszen ez a program felhívja a hibákra a figyelmet és addig nem engedi továbblépni az adózót a következő oldalra, valamint ki is számol nagyon sok adatot, hiszen a megfelelően betöltött adatok alapján számításokat is elvégez.

 

Május 20.

 

A kitöltőprogram a „Szja-bevallások letöltése egyszerűen” menüpont alatt néhány kattintással letölthető és telepíthető. A munkáltatójuktól származó jövedelemmel rendelkező adózóknak május 20-áig kell eleget tenni személyijövedelemadó-bevallási kötelezettségüknek. A hatóság felhívja az adózók figyelmét, hogy a hibák elkerülése érdekében figyelmesen olvassák el és töltsék ki a bevallási lapot.

 

1+1 százalék

 

Szintén május 20-áig lehet megtenni az adó 1+1 százalékának felajánlását kizárólag azoknak a szervezeteknek, akik a NAV honlapján szerepelnek, hiszen csak ők teljesítették azokat a követelményeket, amelyekkel jogosultak lesznek a felajánlásokra. Ha valaki a bevallásában elmulasztotta adójának 1+1 százalékát felajánlani, május 20-áig külön lapon is elküldheti ezt az adóhivatalnak.

M. E.