Szív Világnapja – az egészségünkért!
Idén is megrendezi a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház a Szív Világnapját. Szeptember 24-én, vasárnap, a tavalyi évhez hasonlóan a Kossuth téren, a Tirpák Fesztiválon várják prevenciós programok az egészségükért tenni vágyókat.

Szív Világnapja a Tirpák Fesztiválon

 

2000-től a Magyar Szívtársaság javaslatára minden év szeptemberének utolsó vasárnapját a keringési rendszer központi szervének, a szívnek szentelik a magyarországi egészségügyi intézmények. Ekkor rendezik meg országszerte a Szív Világnapjához kapcsolódó, főleg megelőző jellegű programokat, ahol a szakemberek felhívják a lakosság figyelmét a szív- és érrendszeri betegségekre, a megelőzés fontosságára és a helyes utógondozás jelentőségére. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház szeptember 24-én, vasárnap várja ingyenes szűrésekkel az érdeklődőket a Kossuth téren, kapcsolódva a városi Tirpák Fesztiválhoz.

 

Fontos a megelőzés

 

Dr. Szondi Zita, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház főigazgató-helyettese elmondta, az egészség a legfontosabb. Hozzátette, a megelőzésre is megfelelő hangsúlyt kell fordítani, ezért fel kell hívni a lakosság figyelmét arra, hogy mi a fontos.

 

Vezető halálok

 

Magyarországon vezető halálok a szív és érrendszeri megbetegedés, a legtöbben szívizom infarktus miatt halnak meg. Éppen ezért kiemelt szerepet kap a gyógyító munka előtt a prevenció. Sokan félvállról veszik a megelőző tüneteket, amelyekre a szakember szerint nagyon kell figyelni.

Dr. Kőszegi Zsolt, a Jósa András Oktatókórház Intenzív Kardiológiai Laborjának osztályvezető főorvosa kifejtette, nagyon egyszerű vizsgálatokkal eldönthető, hogy milyen a vércukorszintünk, van-e cukorbetegségünk, van-e magsavérnyomás betegségünk. A főorvos a koleszterin szint tudatosságot is hangsúlyozta, hiszen fontos, hogy kell-e a problémát gyógyszeresen kezelni, vagy elegendő az étkezési szokásokon változtatni. Dr. Kőszegi Zsolt azt mondta, a mozgásszegény életmód is nagymértékben hozzájárul az érrendszeri betegségek kialakulásához.

 

Szűrések

 

A Szív Világnapján éppen ezért ingyenes szűrővizsgálatokkal várják az egészségükért tenni vágyókat az egészségügyi intézmény szakemberei. Lesz vérnyomás- és vércukormérés, meghatározzák az érdeklődők testtömeg indexét, dietetikusok pedig tanácsokkal látják el azokat, akik életmódjukon változtatni kívánnak. Az egészségügyi dolgozók egy-egy ilyen szűrővizsgálaton legalább 8-10 embernek ajánlanak fel azonnali segítséget, hiszen szűrés utáni eredményeik azonnali beavatkozást igényelnek. A megjelentek tíz százalékáénál pedig olyan problémát észlelnek, amely miatt szakrendelésre irányítják. Szeptember 24-én vasárnap a Jósa András Oktatókórház dolgozói egészséges ételt is kínálnak a Szív Világnapjára látogatóknak. Salátaágyon csirkemellet és sült almát szolgálnak fel a prevenciós programokra érkezőknek.

ME.