Szituációs gyakorlat Nyírbogdányban

Elsőként, a létesítmény szakemberei helyismereti foglakozás keretében megismertették az állománnyal a bentlakásos intézmény sajátosságait, így megtekintették a közművek kizárásának helyeit, az ott tárolt anyagokat és az épületben a mozgásukban korlátozottak elhelyezésére szolgáló helyiségeket.

Ezt követően a tűzoltásra épülő feladatokat hajtották végre az állomány tagjai. A feltételezés szerint az emeletes épület első szintjén lévő egyik szobában keletkezett tűz, egy ott tartózkodót kellett kimenteniük a tűzoltóknak.

A nyíregyházi hivatásos tűzoltók életmentési és tűzoltási csoportot alakítottak, az épület két oldaláról közelítették meg az érintett helyiséget teljes légzésvédelemben és több oltósugarat szerelve.

A gyakorlat végrehajtását a Nyíregyházi Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője, tűzoltósági felügyelője, a Nyíregyházi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság parancsnok-helyettese ellenőrizte, majd Jánvári Béla tű. főhadnagy, szolgálatparancsnok értékelte a beavatkozó állományt.

A gyakorlatot követően Jánvári főhadnagy az intézmény nappali ellátottainak és a bentlakóinak tűzmegelőzési előadás keretében hívta fel a figyelmet a veszélyekre, így a dohányzással kapcsolatos, a tüzelő-fűtő berendezésekhez köthető és elektromos meghibásodások következtében kialakuló tűzesetekről és azok megelőzéséről beszélt, valamint a beépíthető tűzjelző és füstérzékelő készülékek, továbbá a kézi tűzoltó készülékek használatát ismertette.