Szinyei után Rippl-Rónai képek érkeznek Nyíregyházára – Névadójára emlékezik a múzeum

Teljesen megújult kiállítással emlékezett névadójára a Jósa András Múzeum. Egy ünnepség keretében értékelték a szakemberek az elmúlt esztendőt, és négy különleges tárlatot is láthatnak péntektől az érdeklődők. Az év legnagyobb szenzációja a Szinyei kiállítás volt.

Három hónap alatt 25 ezer látogató. Ennyien látták a Szinyei kiállítást a Jósa András Múzeumban. A Seuso-kincsek és a Munkácsy kiállítás után 2019-ben ez volt az év nagy attrakciója.  Az intézmény szeptember 29-én emlékezett névadójára, a régész, orvos, polihisztor Jósa Andrásra. Délelőtt az Északi temetőben koszorúzták meg sírját nemcsak a múzeum, hanem civil szervezetek képviselői is. Az ünnepség a Városháza Krúdy termében folytatódott, ahol értékelték az évet.

Népszerű volt mind a Jégkorszak, mind a Szinyei kiállítás, de számos konferenciát is szerveztünk, melyek között nemzetközi is volt. Kiadványokat készítettünk, a régészeti ásatásaink pedig határon túl is folytatódtak.

- mondta Dr. Rémiás Tibor a Jósa András Múzeum igazgatója.

2019-ben az Év Múzeumának választották az intézményt, nem érdemtelenül. Számos különleges kiállítás és program volt a megyeszékhelyen. Igyekeztek megszólítani a családokat, és a fiatalabb generációt is. Jövőre tovább nőhet a látogatói létszám a megújult Múzeumfalunak és a Kállay Gyűjteménynek köszönhetően. 

Lesz három olyan intézményünk, mely szép környezetben fogadja majd az érdeklődőket, így biztos vagyok abban, hogy a 100 ezer fős látogatói létszámot jövőre átléphetjük.

- mondta  Dr. Ulrich Attila alpolgármester.

Az ünnepnap alkalmából több új kiállítás is nyílt a múzeumban. Kereszt-utak címmel látható Vajda Mária, Ferenczy Noémi-díjas textilművész, festőművész kiállítása. Külön érdekesség, hogy a nagyobb díjnyertes munkái is megjelennek, amelyekkel az utóbbi években nagy sikereket ért el nemzetközi textilművészeti kiállításokon. Már látható a Magyarországhoz visszatért Kárpátalja és a Volt egyszer egy ember című tárlat, utóbbi Jósa Andrásnak állít emléket. Adventi, karácsonyi kiállítással is várják az érdeklődőket.  A kiállítás termét két részre osztották. A látogatók a bal oldalon a tanyasi karácsonyt, a jobb oldalon pedig a polgári karácsonyt láthatják. A  két háború közötti időszakot dolgozták fel. A múzeum szakemberei már a jövő évet tervezik, több érdekességgel várják majd a látogatókat, és a tervek szerint Rippl-Rónai József képeit csodálhatja majd meg a közönség Nyíregyházán.

Kapcsolódó galéria

Jósa András Múzeum napja 2019